Kuruluş ve kurtuluş topraklarını birleştiren bisiklet turu başlıyor

Türkiye Bisiklet Federasyonu ile Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale Valilikleri tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu'nun ikincisi 9 Eylül'de başlayacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlki geçen sene gerçekleştirilen Osmanlı Devleti'nin kuruluşu, Türkiye Cumhuriyetinin ise kurtuluşunun temellerinin atıldığı toprakları birleştiren 'Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu' bu yıl yine Bilecik'in Söğüt ilçesinden start alacak.

Bursa, Bilecik ve Çanakkale valilikleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen 'Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu', 9 Eylül'de Bilecik'in Söğüt ilçesinden başlayıp 15 Eylül'de Çanakkale'de sona erecek.

Kadın ve erkek olmak üzere 18 yaş ve üzerinde yaklaşık 150 sporcunun katılması beklenen tur, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Söğüt ilçesinde 9 Eylül'de başlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Çanakkale'de 15 Eylül'de tamamlanacak.

Bursa Valiliği ve Türkiye Bisiklet Federasyonu'nca 9 - 15 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bisiklet turu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve kurtuluşuna beşiklik eden toprakları birleştirecek.

Kuruluşa ev sahipliği yapan Söğüt'ten başlaşacak etkinlik yaklaşık 500 kilometrelik turun ardından kurtuluş destanının yazıldığı Çanakkale'de noktalanacak.

9 Eylülde başlayacak turnuva hakkında Bursa Valiliğinde düzenlenen basın toplantısı ile bilgi verildi. Basın toplantısına Vali Şahabettin Harput'un yanı sıra, Bisikler Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, etkinlikten sorumlu vali yardımcıları katıldı.

KURULUŞTAN KURTULAŞA TOPRAKLARINA PEDAL ÇEVİRECEKLER

Bursa Valisi Şahabettin Harput, 9 Eylül'de başlayacak olan bisiklet turu ile alakalı yaptığı değerlendirmede tarihe sorumluluk kapsamında çok önemli bir projeyi devam ettirdiklerini belirtti.

Amaçlarının 'Kuruluştan Kurtuluşa' adıyla bölgeye mahsus özel bisiklet müsabakalarının düzenlenmesi için çalışma başlattıklarını kaydeden Vali Harput, ?Kuruluştan Kurtuluşa tabirinin esası şudur; Osmanlı'nın kurulduğu ilk topraklar olan Sögüt, Bilecik, İznik, Yenişehir, Bursa ve devamında kuruluşun zirveye ulaşmasından sonra Osmanlı'nın başına gelen büyük felaketler ve nihayet Çanakkale'de kurtuluş ve yeniden doğuş.? dedi.

Turnuva ile tarihi canlı tutmak, bölgenin tarihi değerleri ile güzelliklerini spor camiası ve bütün dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirten Vali Harput, ?Etkinlik ile kuruluş ve kurtuluşun zirveye ulaştığı bu toprakları tanıtmak ve tarihe olan vefa borcumuzu ödemeyi amaçlıyoruz. Spor, tarih, kültür ve turizmi iç içe düşünerek bisiklet turunu düzenledik. Proje Bilecek, Balıkesir, Bursa ve Çanakkale'yi kapsayacak. Proje 5 etapta gerçekleştirilecek.? şeklinde konuştu.

10 EYLÜL'DE 15 EYLÜL'DE SON BULACAK

Turun yaklaşık 500 kilometrelik bir mesafeyi kapsadığını anlatan Vali Harput, turnuvaya toplam 150 civarında bisikletçinin katılacağını bildirdi.

Turnuvayı gelecek yıllarda uluslar arası bir tur haline getirmeyi amaçladıklarını anlatan Vali Şahabettin Harput, Söğüt'ten başlayarak Çanakkale'de son bulacak turnuva için tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Vali Şahabettin Harput'un bisiklet turunun hem isim, hem de fikir babası olduğunu belirterek, ?Sayın valimiz ismini söylediği zaman büyük bir heyecan duyduk ve o heyecan aynı şekilde sürüyor. İnşallah biz olmadığımız zamanlarda da uzun yıllar devam edecektir. Çünkü Osmanlının kurulduğu ve kurtulduğu yer olarak bütün dünyaya bunun tarihi ve bu aradaki geçmiş kültürleri tanıtmakla ilgili çok önemli bir araçtır bu bisiklet sporu. Bu bisiklet sporu altında hem Osmanlı'nın kurutluğu ve kurtulduğu yerin dünyaya tanıtılması ve buradaki tarihi turistik yerlerimizin, kültürümüzün bütün dünyaya tanıtılması amacıyla çok önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu turun isim ve fikir babası sayın Valimize de çok teşekkür ediyorum.? dedi.

Dünyada Fransa bisiklet turunun bir marka olduğunu hatırlatan Emin Müftüoğlu, Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turunu da gelecek yıllarda bütün dünyanın bileceği bir turnuva haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

TURNUVA 5 ETAPTA YAPILACAK

Proje kapsamında; birinci etap olarak Söğüt ? Bilecek-Yenişehir-İznik olarak belirlendi. İkinci etap İznik-Gemlik-Bursa. Üçüncü etap; Bursa'dan Mudanya ve Karacabey istikametine devam edecek. Dördüncü etapta ise Karacabey-Bandırma Biga şeklinde devam edecek. Son etap ise Biga ve Çanakkale ile son bulacak. Turnuva, Çanakkale'de Eceabat-Gelibolu bölgesinde 250 bin Şehidin kabirleri ve tarihi mekanların ziyareti ile noktalanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber