Üniversitelerarası Kurul Başkanı Alkış, Yükseköğretim Kurulu'nun eşgüdüm ve planlama işlevleri ile sınırlı bir yapıya dönüştürülmesini istedi.

Haber Giriş : 14 Ekim 2003 06:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Alkış, Yükseköğretim Kurulu'nun eşgüdüm ve planlama işlevleri ile sınırlı bir yapıya dönüştürülmesini istedi.

Prof. Dr. Alkış, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, mevcut yükseköğretim sistemini eleştirdi. Alkış, ?Ülkemizde yükseköğretimin giderek daha da artan, kontenjan ve kalite talebini karşılayabilmek ve bilgi toplumunun gereksinimlerine yanıt verebilmek açısından yeterli olduğu söylenemez.? dedi. Alkış, bunun için bütüncül, kapsamlı iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Hükümetin daha önce hazırladığı taslakların üniversitelere danışılmadan yapıldığı için tamamlanamadığını ve tartışmalara yol açtığını ileri süren Alkış, yeni taslağı taşıması gereken özellikleri şöyle sıraladı: Tek tip, tek çatı anlayışı ile her kuruma aynı elbiseyi giydirmek yerine farklılıkları koruyan, zenginliği ve çeşitliliği öne çıkaran, üniversiteleri rekabete teşvik eden çerçeveyi belirleyen bir yasa olmalı. Yükseköğretimde darboğaza dönüşen kalite, kaynak, kontenjan, kadro ve katılım gibi temel sorunlar öncelikle çözümlenmeli. Üniversite kapılarında bekleyen öğrencilerin yükseköğretim taleplerini istihdam planı çerçevesinde karşılayacak çözümler üretmeli. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak maksadıyla yoksul öğrencilere burs?kredi, yurt ve benzeri destek hizmet sistemleri kurumsallaşmalı. Kamusal kaynak kullanan üniversiteler topluma hesap verebilir hale gelmeli. Alkış, soru üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav giriş sistemini değiştiren yasa tasarısının Meclis'e sevk edilmesine karşı çıktı. Alkış, tasarının hiçbir hukuki, akademik ve ekonomik dayanağının bulunmadığını, toplumda huzursuzluk meydana getireceğini öne sürdü.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber