Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Güney açıklaması

Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Güney, fındık üreticisinin zarar etmemesi için fındık fiyatının en az 5,5 lira olması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticilerine devletin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Fındık üreticisinin tüccarın elinden kurtarılması için devletin fındıkla ilgili odaları ve birlikleri devreye sokması gerektiğini ifade eden Güney,

"Tüccarlar fındığa istedikleri fiyatı vermek için bir arada hareket ediyorlar. Örneğin, (bu yıl Karadeniz Bölgesi'nde 100 bin ton fındık var, fiyatı 4 lira olacak) diyorlar. Ancak Karadeniz Bölgesi'nde 30 bin ton ürün oluyor. Bu şekilde fındığı ucuz fiyata alıp karlarını artırıyorlar" dedi.

Fındık fiyatının en az 5,5 lira olması gerektiğini dile getiren Güney, şunları kaydetti:

"Tarım il müdürlükleri, fındığın fiyatının belirlenmesine ilişkin bir çalışma yaptı. Giderlerle birlikte fındık üreticisinin zarar etmemesi için fındık fiyatının en az 5,5 lira olması gerekiyor. Ancak bunun yanında çiftçinin fındıktan kar ederek cebine para koyabilmesi için fındık fiyatı en az 7 lira olmalıdır, organik fındığın ise 8 lira olması gereklidir. Biz bin 300 üyesi olan bir birliğiz ancak Çarşamba Ovası'nda 8 bin fındık üreticisi var. Bizim bu üretici kardeşlerimizin de haklarını aramamız ve mağduriyetimizin giderilmesi için çalışmamız gerekiyor. Bu sene 30 ton fındık yapan insanlar zarar etti, 1 ton fındığı olanlar ise kar etti. Bunun nedeni ise 1 ton fındığı olan insan fındığı kendisi toplar, kendisi yapar, ancak 30 ton fındığı olan insan işçi çalıştırmak bu işçilerin ücretlerini karşılamak zorunda. Bu fiyatlarla da bu sene fındığı çok olanlar kesinlikle zarar etti."

Bu yıl fındığın fiyatını 6 lira olarak beklediklerini ancak fiyatın çok daha düşük olduğunu açıklayan Güney, bundan sonra sessiz kalmayacaklarını belirterek,

"Fındık üreticileri olarak birleşip fındık fiyatını biz belirleyeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber