DTK konferansında Kürt sorunu İslami açıdan ele alınıyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Diyarbakır'da düzenlenen Kürdistan İslam Konferansı'nda Kürt sorunu İslami açıdan iki gün boyunca tartışılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konferansa DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda seyda ve kanaat önderi katılıyor. Konferans öncesinde kısa bir konuşma yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Tan, konferansın İslam dünyası ve Kürt halkı için çok önemli olduğunu vurguladı.

Ortadoğu'da ve İslam coğrafyasında iç savaşların yaşandığını belirten Tan, farklı dinlere ve mezheplere mensup kişilerin arasındaki kavganın bitmesi gerektiğini belirtti. Tan, ?Bütün bir İslam coğrafyası hercümerç içersinde, adeta bir infial var. Bunun dahili ve harici sebepleri var. Bu konferans hepsini tartışacağız.? dedi. Ortadoğu'da yüzyıllardır Kürt sorunu olduğuna işaret eden Altan, ?Kürt sorunu var. Ortadoğu'da bir halkın dili, kültürü, kimliği en az 100 yıldır; geriye doğru gidersek yüzlerce yıldır inkar ve sonrasında da baskı imha tesiri tehdidi altında.? şeklinde konuştu.

Konferansın asıl konusunun Kürt sorunu olduğunu ifade eden Tan, hak ve özgürlüklerin İslami açıdan inceleneceğini ve tartışılarak sonuca ulaştırılacağını dile getirdi. Çeşitli ırktan, dilden, dinden insanın söz konusu coğrafyada birlikte yaşadığını anlatan Tan, konuşmasını şöyle sürdü: ?Bunlar birlikte nasıl yaşayacak? Bu derin uçurum, zengin-fakir arasındaki derin uçurum İslam'a göre nasıl çözülecek? İslam hukuku, Kur'an-ı Kerim, hadisi şerifler, büyük imamaların görüşleri bu konuda neler söylüyor? Biz konferansımızın başlıklarını bu konulardan oluşturduk. İslam'da İslami açıdan haklar özgürlükler ve toplumsal barış nedir, nasıldır? Bunu tartışacağız. Bu hak ve özgürlükler nelerdir? İslam'da ümmetçilik nedir? İslam'da siyaset din ve devlet ilişkileri nasıldır, nasıl olmalı? Filistin sorunu ile birlikte Kürt sorununu nasıl çözebiliriz?" Tan, söz konusu konferansı önümüzdeki yıllarda daha da büyüterek, geniş bir kitleye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber