Ankaralı işadamları ihracatta profesyonelleşecek

Ankaralı Sanayici ve İşadamları Derneği(ASAD), üyelerinin ihracatta profesyonelleşmelerine yönelik çalışma başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' kapsamında Ankaralı işadamları tarafından yapılan başvuru Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulundu.

Projeye dahil olan firmalara yönelik tanıtım toplantısı Fatih Üniversitesi'nde yapıldı. Projenin ilk adımı olarak firmaların dış ticarette en üst seviyede var olabilmesi için gerekli olan donanıma sahip olabilmelerini sağlayacak ihtiyaç analizi makine kümesi üyeleri ziyaret edilerek yapılacak.

Projenin ilk aşaması olan ihtiyaç analizi faaliyeti kapsamında katılımcı makine kümesi üyeleri ASAD ve Fatih Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından ziyaret edilecek; firmaların ihracat yönünden durum değerlendirilmesi yapılacak. Fjrmaların mevcut durumu akademik yönden incelenecek ve her firma için ayrı ayrı rapor hazırlanacak. Ortaya çıkan ihtiyaç analizi sonuçları doğrultusunda ASAD Makine Kümesi için eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama (ortak pazar araştırmaları, pazar ziyaretleri, ticaret heyetleri, yurtdışı fuar ziyaretleri, eşleştirme, küme tanıtım faaliyetleri gibi diğer organizasyonlar), alım heyeti programları gerçekleştirilecek.

ASAD Başkanı Ekrem Akgümüş, proje tanıtımında yaptığı konuşmada, her üyeye en az bir ihracat amacıyla yola çıktıklarını belirtti. İhracat hacmini artırmak için sivil toplum örgütlerine çok iş düştüğünü vurgulayan Akgümüş, üyelerinin TUSKON programlarıyla yurt dışına açıldığını ve ihracat yapmanın kolaylıklarını gördüğünü ifade etti. Dünyanın küreselleştiğini, Ankara'dan İzmir'e satış yapmakla Ankara'dan Angola'ya satış yapmak arasında pek fark kalmadığını aktaran Altuntaş, üye işadamlarının ihracata öncelik vererek Türkiye'nin cari açığının büyümesinin önüne geçtiğine işaret etti. Ur-Ge projesinin sanayici ve işadamları için önemli bir proje olduğunu Ekonomi Bakanlığı'nın bu proje ile ilgili makine kümesi üyelerine ihtiyaç analizlerinden sonra destek olarak 2 milyon 350 bin dolara kadar bütçe vereceğini anlatan Akgümüş, KOBİ'lerin bu projeyle kurumsal yapılarını üretim ve ihracata göre kurup düzenli birer ihracatçı olacaklarını kaydetti.

Akgümüş, globalleşen dünya pazarlarında mal ve hizmetlerin rekabet edebilme şartları içerisinde kalite ile birlikte fiyatlarda çok önemli bir rol oynadığını vurgulayıp "Ülkemizde özellikle otomotiv sanayinin gelişmesi döneminde önemi fark edilen kümelenmenin zamanla bilinçli ve projeler kapsamında ülkede yaygınlaştırılmaya çalışıldığını görmekteyiz. Bölgesel olarak geç farkına vardığımız ancak acilen uygulamak durumunda olduğuna inandığımız hizmet ve mal üretiminde kümelenme çalışmalarını yapma mecburiyetimizi sektörel destekler ile bilinçli bir ortama taşımak istiyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber