Kamu reformu çalışmaları için Perşembe günü Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşülecek

Haber Giriş : 14 Ekim 2003 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet uzun bir süreden beri yürüttüğü kamu reformu çalışmaları için Perşembe günü Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve reform başındaki Başbakanlık Başmüşaviri Ömer Dinçer, Perşembe günü Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşecek.

Edinilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu'nda dün yeniden ele alınan kamu reformu çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu çerçevede daha önce reformla ilgili bilgi verilmeyen Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın da bilgilendirilmesi gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin reform çalışmaları için Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile bir telefon görüşmesi yaparak bilgi verdi. Orgeneral Başbuğ'un talebi üzerine Şahin ve reform çalışmalarının başındaki isim Başbakanlık Başmüşaviri Ömer Dinçer, Perşembe günü Genelkurmay'a giderek Başbuğ ile yüzyüze bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede Şahin ve Dinçer'in reformun amacı, kapsamı hakkında Başbuğ'a bilgi verecekleri kyadedildi.

Şahin ve Dinçer'in Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le de yakın bir zamanda görüşerek reform konusunda bilgilendirecekleri kaydedildi.
Öte yandan dün Bakanlar Kurulu'nda tekrar görüşülen kamu yönetimi reform taslağının yurtdışında temsilcilik açabilecek kurumları düzenleyen 23'üncü maddesinde pürüz çıktı. Maddede, sadece Dışişleri Bakanlığı ve TİKA'nın yurtdışında temsilcilik açmasına izin verilirken bu düzenlemeye Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan sorumul Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen itiraz etti. Tüzmen, konunun yurtdışında temsilciliği bulunan TOBB ve diğer ihracatçı birlikleriyle görüşülerek çözüme kavuşturulmasını istedi. Tüzmen'in bu isteği üzerine Başmüşavir Dinçer'in ihracatçı birlikleriyle görüşmesi ve konuyu netleştirmesi kararlaştırıldı. Bu pürüz giderildikten sonra reformun Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılarak Meclis'e sevkedileceği bildirildi.

Kamu reform taslağının son şekline göre İçişleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları dışında hiçbir bakanlık, ana hizmet şeklinde denetim ve rehberlik birimi oluşturamayacak. Bu bakanlıklar dışındaki Bakanlıkların iç denetimi, Sayıştay yapacak. Taslakta yeni bakanlıkların kurulması ve bazı bakanlıkların birleştirilmesi projesinden de vazgeçildi. Ayrıca sadece Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının taşra teşkilatı şeklinde örgütlenebileceği hükme bağlandı.

Bunların dışındaki bakanlıklar taşra teşkilatı kuramayacak. Taşra teşkilatı kuramayacak bakanlıkların, taşra teşkilatındaki personel ve ekipmanları belediye sınırları içinde belediyelere, sınırlar dışında ise il özel idarelerine devredilecek. Bunun için taslakta bir yıllık bir geçiş öngörülüyor.
Hükümet kamu yönetim reformuna ilişkin çerçeve taslağını 2003 yılı sonuna kadar TBMM'den geçirmeyi hedefliyor.

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber