Harput'taki tarihi camiler restore edilecek

Ak Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, kentin eski yerleşim yeri Harput'taki 3 tarihi cami ile bir türbenin restore edileceğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 23:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alpay, AA Elazığ Büro Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Alpay, ziyaretinde yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile kentteki tescilli vakıf ürünleri için yapılabilecek çalışmaları görüştüklerini ve davet girişimleri sonrası Ertem'in eserleri yerinde incelediğini anlattı.

Bölgenin de yakından bildiği Harput'taki Fethi Ahmet Baba Türbesi'nin restorasyon çalışmaları için hazırlıkların tamamlandığını kaydeden Alpay, restorasyon yapılması planlanan camilerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Harput'taki ibadethaneler ve fonksiyonel özellik gösteren yerlerin restorasyonu ve yeniden inşasıyla ilgili yaklaşımları var. Buna dayalı olarak Harput'un girişinde, biraz da gözden uzak olan Ahmet Bey Camisi, Sarahatun Meydanı'nda Meydan Camisi ve arka tarafta tamamen metruk bulunan ve sadece tarihi ve özellikle mimari yönden önem arz eden, giriş kısmının bir kısmı ayakta kalan Esadiye Camisi ile ilgili incelemeler yaptık. Meydan Camisi'nin yanındaki Meydan Çeşmesi ile ilgili çalışmalar yaptık. Meydan camisini çeşmeyle birlikte bir külliye olarak işlem gördüğünü zaten yerinde yaptığımız incelemelerde bir daha test etmiş olduk."

Harput'taki edebi kültür zenginliğinin önemli olduğuna işaret eden Alpay,

"Ancak asıl önemli olan tarihi ve kültürel dokusuyla Harput'un soluk alan, canlı bir organizma gibi ayağa kaldırılması" dedi.

Muhabir: Emrah Gökmen / Tuba Karahan

Yayıncı: J.Jale Durgun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber