Avrupa'da Türkiye'ye destek azalıyor

Haber Giriş : 07 Eylül 2005 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan son kamuoyu araştırmaları, Türkiye'nin AB üyeliğine verilen kamuoyu desteğinin tüm Avrupa'da azalmaya başladığını gösteriyor.

Geçtiğimiz mayıs ve haziran aylarında yapılan ama sonuçları bugün açıklanan bir kamuoyu yoklaması, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen Avrupalıların oranının yüzde 22'ye düştüğünü ortaya koydu.

ABD'nin Alman Marshall Fonu için dokuz AB ülkesi vatandaşları üzerinde yapılan araştırmaya göre Avrupalıların yüzde 29'u Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 42.

Türkiye'nin üyeliği konusunda referandum sözü veren Fransa'da ise Türkiye'ye verilen destek yüzde 11. Bir AB yetkilisi Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, "bu kamuoyu konusu çok önemli ve gözardı edilemez. Ama Türkiye de hayati önemde stratejik ve ekonomik ortak" diye konuştu.

Almanların sadece yüzde 15'i, Polonyalıların ise yüzde 22'si Türkiye'nin AB üyeliğine destek veriyor. Bu kamuoyu araştırması Avrupa anayasasının onaylanması konusundaki başarısızlığın hemen ardından meydana gelen kriz ortamında yapıldı.

Bu araştırmadan sadece birkaç hafta önce yapılan bir Avrupa Komisyonu araştırmasına göre ise Türkiye'ye verilen destek yüzde 35 olarak belirlenmişti. Fransa ve Almanya'da ise bu oran yüzde 21 olmuştu.

İngiltere'deki destek de düşüyor

'HAYIR' SONUÇLARI
? Fransız halkı 29 mayıs pazar günü yapılan referandumda Avrupa Birliği Anayasası'na 'hayır' demişti. Referandumda 'hayır' oylarının oranı yüzde 55, 'evet' oylarının oranı ise yüzde 45 olarak açıklanmıştı.
? Hollanda'da da 1 haziranda yapılan referandum AB Anayasası, yüzde 61.6 'hayır' oyuyla reddedildi. Anayasaya 'evet' diyenlerin oranı ise yüzde 38.4'te kaldı.

Türkiye'nin üyeliğini isteyenlerin oranı Türkiye'nin baş savuncusu olan İngiltere'de bile büyük bir oranda düşüş gösterdi. Komisyon anketinde yüzde 45 olan destek son kamuoyu yoklamasında yüzde 32'ye düştü.

Türkiye'de de yapılan son bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, AB üyeliğini isteyenlerin oranı yüzde 73'den yüzde 63'e geriledi.

Anket sonuçlarını değerlendiren AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, "genişleme konusunda belli sorunlar yaşadığımız şu günlerde vatandaşların görüşü tabii ki önemlidir" dedi.

Bu arada aynı kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre ABD Başkanı George W. Bush'un AB-ABD ilişkilerini geliştirmek için yaptığı gayretlerin de boşa gittiği ortaya çıktı.

AB anayasasının onaylanması başarısızlığı ve Irak Savaşı'nın zorluklarının yaşandığı günlerde yapılan kamoyu yoklaması Avrupa halkının birliğe üye ülkelerin Türkiye ve Washington konusunda benimsedikleri politikalara şüpheyle baktıklarını gösterdi.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber