BASK'tan Kamu-Sen'e ağır suçlama!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Eylül 2005 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASK- Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, yaptığı basın toplantısında 15-30 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve Mutabakat metninin imzalanmasıyla sona eren toplu görüşmeleri değerlendirdi. Kamu-Sen Konfederasyonuna karşı ithamlarda bulunan Resul Akay, "1100 gün süre tanınan hükümeti de eleştirerek, Enflasyon güvencesinin olmadığı, Cumhuriyet tarihinin en komik artışının yapıldığını, kazanılmış haklar teminat altına alınmadığı bir Mutabakat Metni göz boyamadır. Ayrıca, üyelik aidatının devlet tarafından ödendiği başka bir ülkenin olmadığına değindi ve Ölüye diş takarak, ölüye hayat verilmeyeceğini Sayın Bakan bilmelidir." şeklinde konuştu.

MUTABAKAT METNİ GÖZ BOYAMADIR

Hükümet kurulduğu günlerde; başta Sayın Başbakan olmak üzere pek çok Bakan toplumun çeşitli kesimlerinden yükselen talepleri ötelemek için, 'ağır bir ekonomi devraldıklarını, acil eylem planı ile raydan çıkmış ekonomiyi, rayına sokacaklarını, bunun için üç yıllık bir zamana ihtiyaçları olduğunu, yapılacak çalışmaların semeresinin üçüncü yılın sonunda alınacağını, kısacası bizden üç yıl bir şey istemeyin' demişlerdir.

Krizden ve koalisyonlardan nefret eden kamuoyu önceki Hükümetlere en fazla 500 gün süre tanırken, 59. Hükümete 1100 gün süre tanımıştır.

Toplumun diğer kesimleri gibi ekonomik sıkıntılarının biteceğine ciddi ciddi inanan kamu çalışanları üçüncü yılın sonunda yapılan toplu görüşmelerde hüsrana uğratılmıştır.

Taraflardan birisinin imzalamadığı metin yasal anlamda mutabakat metni sayılmadığı halde ısrarla mutabakata varıldı denilerek kamu çalışanları aldatılmaktadır.

Kaldı ki mutabakata varıldığı iddia edilen hususlar ise kamu çalışanlarının beklentilerinin çok çok altındadır.

1- Toplu görüşmelerde kazanılmış haklar teminat altına alınmamıştır. Mutabakat metninin birinci maddesi; "kamu görevlilerinin anayasada ve yasalarda var olan hak ve kazanımlarının korunmasına devam olunur." hükmü konulamamıştır.

Hükümet önümüzdeki yasama yılında yürürlüğe koyacağı yasalarla kamu çalışanlarının pek çok kazanılmış hakkını kolaylıkla ortadan kaldırabilecektir.

2- Toplu görüşmelerde enflasyon güvencesi yoktur.

2006 yılı enflasyonu, maaş artışlarından fazla çıktığı takdirde aradaki farkın memur maaşlarına yansıtılacağına dair hiçbir güvence yoktur. Oysa 2 ay önce imzalanan kamu toplu iş sözleşmelerinde, kamu işçilerine enflasyon güvencesi getirilmiştir.

3- 40+40 YTL ek ödemeler kök ücretlere yansıtılmamıştır.

4- Ek ödemeler KİT personeline yansıtılmamıştır.

5- Ek ödemelerden emekli, dul ve yetimler mahrum bırakılmıştır.

6- Yüzde 2,5+2,5 gibi Cumhuriyet tarihinin en komik artışı yapılmıştır.

7- Yıl içerisinde vergi matrahı yükselen KİT personeli ile bir kısım personelin vergi dilimi yüzde 15 den yüzde 20 ye ve yüzde 25 e yükselmektedir. Hükümet yaptığı yüzde 5'lik artışla 5 verip, 10 almaktadır.

İMZANIN ÇİLİNGİRİ

Peki mutabakat metni neden imzalanmıştır. Kamu-Sen'in üye sayısı üç yılda 500 binden 300 bine inmiştir. Üye kaybının her geçen gün artması sendika ve konfederasyondan 5-6 Milyar lira maaş alan sendikacılarda gelecek kaygısına neden olmuştur. Memurları sendikada tutabilmek için kredi kartı sponsorluğu, ucuz tatil, kooperatif, indirimli alış-veriş ve benzeri yollar denenmiş olsa da memurları sendikada tutmak mümkün olamamıştır.

Kamu-Sen Hükümeti zorlayacak eylem de yapamayınca, üyelik aidatı Devlet bütçesinden karşılanırsa memurların sendikada kalacağıil düşüncesiyle her şeye rıza gösterilmiştir. Uzlaşmanın çilingiri 5 YTL tutarındaki üye aidatının bütçeden karşılanmasıdır. 5 YTL karşılığında Hükümetin tüm önerileri kabul edilmiştir.

KAMU-SEN OFSAYT GOLÜ İLE ÖNE GEÇİRİLMEKTEDİR.

Kamu-Sen'deki erozyonu durdurmak için Anayasa'ya ve 4688 sayılı Kanuna aykırı bir şekilde sendika üyelerine devlet desteği yapılmaktadır. Hükümet bu tutumuyla memur sendikalarının kendi aralarında sürdürdüğü rekabette taraf olmuştur. Hükümet Kamu-Sen lehine uydurma bir penaltı vermiştir. Hükümet memurlardan kırmızı kart gören Kamu-Sen'i oyunda tutmaktadır. Kamu- Sen'e ofsayttan gol attırmaktadır.

Üyelik aidatının devlet tarafından ödendiği başka bir ülke yoktur. Siyasi partiler devleti yönetiminde siyasi sorumluluk aldığı için siyasi partilere hazine yardımı yapılması belki anlaşılabilir ancak sendikalar devlet yönetiminde ne siyasi, ne de idari sorumluluk almaktadır. Sendikaların devlet karşısında bağımsızlığını koruması esastır. Memur sendikacılığı üye aidatının devlet bütçesinden ödenmesi ile yaşayacaksa, burada büyük bir tehlike var demektir. Devleti yönetenlerin bir gün bu desteği kesiyorum dediklerinde memur sendikacılığı sona mı erecektir.? Ya da önümüzdeki yıllarda yapılacak toplu görüşmelerin çilingiri devlet desteği mi olacaktır.
Önümüzdeki toplu görüşmelerde, taleplerinin arkasında duran sendikalara "fazla zorlarsanız üyelik desteğini kaldırırım" veya "üyelik desteğini 20 YTL yapalım, sizde diğer konulara sessiz kalın" şeklinde kirli pazarlıklar mı yapılacaktır.

EMİN PAZARCI'NIN İDDİASI

Üyelik aidatının Devlet Bütçesinden karşılanması için Kamu-Sen yetkilerinin AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü AYALAN ile görüşmeleri utanç vericidir.
Sayın AYALAN ve Sayın ŞAHİN'den açıklama bekliyoruz. Sayın PAZARCI'nın yerini, tarihini ve saatini belirttiği bu görüşme hakkında açıklama bekliyoruz. Bu skandalın peşini bırakmayacağız. Üyelik aidatının devlet bütçesinden karşılanması isteyen Hükümet ve Kamu-Sen memur sendikacılığının köküne kibrit suyu dökmek istemektedir. BASK bu tuzağı bozmak için tüm demokratik kanalları zorlayacak ve hukuk yollarına başvuracaktır.

MEHMET ALİ ŞAHİN ÖLÜYE DİŞ TAKMAKTADIR

BASK- Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN'e seslenerek "Sayın ŞAHİN size mi kaldı Kamu-Sen'i kurtarmak, böyle bir misyonu hangi tavizin karşılığında yapmaktasınız? Unutmayınız ki, Kamu-Sen bahçesinin sahibi vardır. Bu bahçeden sana şeftali yedirmezler." şeklinde konuştu.

Akay, '57 nci Hükümet memur sendikalarının içine iş makinelerini sokarak harabeye çevirdi. Allah'a şükürler olsun ki, afet sona erdi. 57'nci Hükümetin öldürdüğü Kamu-Sen'i Sayın ŞAHİN diriltmek istemektedir. Sayın ŞAHİN unutmamalı ki, Kamu-Sen memurların gözünde ve gönlünde ölmüştür. Devlet bütçesinden yapılacak 5 YTL tutarındaki destek Kamu-Sen'i asla dirilmeyecektir. Bu olsa olsa ölüye diş takmaktan öte bir şey olmayacaktır. Ölüye diş takarak, ölüye hayat verilmeyeceğini Sayın Bakan bilmelidir." ifadelerine de yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber