Adana karpuzuna ?şenlikli' tanıtım

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yürütülen proje kapsamında üretilen Adana karpuzu için hasat şenliği düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Projeyle, Karaisalı ilçesine bağlı Çakallı köyünde 5 çiftçiye ait 100 dekarlık alanda ekimi yapılan Adana karpuzunun yok olmaması hedefleniyor. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve İl Özel İdaresi farklı renk, tat koku ve aroması olan karpuzun ekimine 297 bin 474 lira hibe desteği sağlıyor.

Şenlikte konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Adana'nın yöresel ve kültürel değerlerinden yerel karpuzun gen kayraklarının korunması ve yetiştiriciliğinin tekrar canlandırılması için çalıştıklarını söyledi. Proje kapsamında 5 çiftçinin eğitildiğini ve geçimini tarımdan elde eden 50 üreticinin benzeri şekilde bilgilendirildiğini hatırlatan Aygül, sulama sistemi, gübreleme ve ilaç kullanımı gibi konularda üreticiye gerekli katkıların sunulduğunu kaydetti. Organik tarım sertifikasyon kuruluşuna müracaat edilerek, karpuzun organik olarak üretilmesinin adımlarının atıldığını dile getiren Aygül,?Bu şekilde Adana'nın kaybolmaya yüz tutmuş bir değeri bu girişimlerle tekrar halka armağan edildi. Projede esas rolü çiftçiler üstlendi. Alın terleriyle ürünü ortaya getirdiler. Eğitimiz çiftçilerin önümüzdeki yıl bu karpuzu ekmeleri için teşvik edeceğiz. Böylece geçmişten gelen bir kültürü yeniden canlandırmış olacağız.?dedi.

MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA TOPRAK SATIŞI POLEMİĞİ

Organizasyonda söz alan CHP Milletvekili Ümit Özgümüş ile AK Parti Milletvekili Fatoş Gürkan arasında ? ülke topraklarının satışı' polemiği yaşandı. İlk kürsüye gelen Özgümüş, son 10?20 yılda dünyada ekonomik dengelerin çok ciddi biçimde değişmeye başladığını belirtti. Türkiye'nin bu süreci doğru bir şekilde okuyup, planlama yapması gerektiğinin altını çizen Özgümüş, ?Dünyada 50 yıl önce en önemli ürün demir çelikti. Sanayi geliştikçe enerji ve petrol ağırlık kazandı. Ama bugünün dünyasında yeni bir kavram olan ?gıda arzı güvenliği kavramı' öne çıktı. Bu kavram şu anda petrolden daha önemli. Küresel ısınma nedeniyle tarım ürünlerinde azalma var. Türkiye özellikle tarım toprakları bakımından çok zengin bir varlığa sahip. Bundan dolayı devletin tarımın geleceğini iyi planlaması lazım. Bu anlamda bu projeyi de çok olumlu buluyorum.?diye konuştu. Bir yandan ülke tarımının geleceği planlanırken diğer taraftan iflas etmiş müflis tüccar gibi ülke topraklarının satıldığını savunan Özgümüş, şöyle devam etti: ?Bugüne kadar Türkiye'de 90 milyon metre kareden fazla toprak yabancılara satıldı. Bunun 70 milyon metre karesi son 10 yılda pazarlandı. Bir yandan tarıma ve tarım ürünlerine önem verirken, diğer taraftan dış borçlarımızı kapatmak için yapılan toprak satışı Türkiye'nin geleceğine ihanettir. Artık bu toprak satışının durdurulması gerekir. Son günlerde 100'ün üzerinde şehit verdik. Topraklarımızı korumak için şehit verirken, bir yandan çantasına doları dolduranlar gelip tarım topraklarını satın alıyor.?

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Özgümüş'ün açıklamalarına tepki gösterdi. Ülkede artık ürünlerin yabancı isimlerle söylenmediğine dikkat çeken Gürkan, ?Artık Halep karası değil, ürünümüzün ismi Çakallı köyü karpuzu oldu. Daha önce tohum birkaç ülkeden alınıyordu. Şimdi dünyanın üçüncü tohum araştırma merkezi Türkiye'de. AK Parti döneminde tarımda Avrupa'nın birincisi, dünyanın yedincisi ülkesiyiz.? şeklinde konuştu. Muhalefetin toprak satışına karşı çıkmasını eleştiren Gürkan, toprak satışının AK Parti iktidarı ile başlamadığına işaret etti. Gürkan, şunları söyledi: ?Burası siyasi bir ortam değil. Ama cevap vermek zorunda kaldım. Doğruları bilmek gerekir. Toprak satışı bakanlar kurulu kararıyla kısıtlanıyor. Stratejik yerlerde satış mümkün değil. Tarım da kullanılacaksa mutlaka bir yerli ortak üzerinde protokol yapılıyor. Bizim girişimcilerimiz de başka ülkelerde binlerce dönüm araziyi satın alıp, tarım yapıyor. Bu tür konuların polemik meselesi haline getirilmemesi gerekir.?

MHP Milletvekili Muharrem Varlı ise Adana karpuzunun Türkiye'nin her yerinde ilgiyle karşılandığını hatırlattı. Varlı, çiftçinin bulunduğu yeri terk etmemesi için gerekli desteklerin verilmesini istedi. Hasat şenliğinde Vali Hüseyin Avni Coş, beraberindeki davetlilerle karpuz tarlalarını gezdi. Folklor gösterileriyle renklenen etkinlik, tiyatro ve sanatçıların konseriyle renklendi. Aşçılar karpuzlar üzerinde yaptıkları motiflerle maharetlerini sergiledi. Programa, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zeki Koçberber, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı, Karaisalı Belediye Başkanı Babacan Durak ve çok sayıda vatandaş katıldı. Davetlilere karpuz ikram edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber