Aydın'da arı kayıplarına el konuldu

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bitki koruma ürünlerinden kaynaklanan arı kayıplarının azaltılması için çalışmalarına hız verdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Modern tarımın önemli dallarından biri olarak kabul edilen arıcılığın hemen hemen Türkiye'nin tüm bölgelerinde yapılabilmekte olduğuna işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, ?Arıdan elde edilen ürünlerin ülke ekonomisine önemli girdiler sağlamasının yanı sıra bu ürünlerin tüketilmesinin de sağlıklı yaşama olan katkıları bilinmektedir. Arıcılığın tarım açısından en büyük önemi ise, bitkilerin tozlaşmasında oynadığı roldür. Polen toplamak için çiçekten çiçeğe gezen arı, bitkilerin doğal yoldan döllenmesine yardımcı olur. Bu nedenlerle bölgemizdeki arıcılık faaliyetleri Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biri haline gelmiştir? dedi.

Türkiye'nin bazı bölgelerinde görülen arı kayıplarının nedeninin tarım alanlarında kullanılan zirai mücadele ilaçlarından kaynaklandığı yönündeki başvuruların önceki yıllarda il müdürlüklerine intikal ettirildiğini anımsatan Köksal, ?Bazı bitki koruma ürünlerinin uygunsuz kullanımının arıların bağışıklık sistemlerinde zayıflıklara neden olarak ölümlerine sebebiyet verdiği bilinmektedir. Çiftçilerimizin arılara zarar vermeyecek Bitki Koruma Ürünlerinin kullanılması konusunda çiftçilerimizin seçici olması gerekir. Bu yıl bu sorunlara mahal vermemek için; üreticilerin yetiştirdiği tüm ürünlerde zararlı organizmalara karşı ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin, Zirai Mücadele Teknik Talimatları'nda önerildiği şekilde kullanılmasını sağlamak, tavsiye dışı kullanımı halinde çevreye ve faydalı organizmalara karşı giderilemeyecek sorunlara sebep olup doğal dengeyi bozduğu konusunda bilinçlendirmek ve tavsiye dışı bitki koruma ürünlerinin kullanımını önlemek amacıyla çiftçi ve bayi eğitimlerine önem verilmiştir.Bu nedenle tüm ilçe müdürlüklerimiz arı ölümleri konusunda bilgilendirilmiş ve çiftçilerin bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapmadan bir hafta önce, arı yetiştiricilerini uyararak gerekli önlemler alındıktan sonra ilaçlamaların sağlanması hususunda bilgilendirilmesi istenmiştir? diye konuştu.

Arı kayıplarının azaltılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Köksal, ?Müdürlüğümüz tarafından Tüm Muhtarlara, Targel Personeline, Zeytin, Pamuk Üreticilerine, Ziraat Odasına ve Belediye Başkanlığına ?Arıcılığın Kullanılan İlaçlardan Zarar Görmemesi İçin Muhtarlar İle Arıcılar Bir Hafta Önce Uyarılıp İlaçlamaların Yapılması Gerekir.? şeklinde SMS yoluyla bildirim yapılmıştır. Yine ilimiz genelindeki birçok Zirai İlaç Bayisi ve Tarım Kredi Kooperatifi ziyaret edilerek konuyla ilgili kendilerine bilgi verilmiştir.

Zirai ilaçların uygun şekilde kullanılması çevreye ve faydalı organizmalara zarar vermeyeceği için bu ilaçlardan kaynaklanan arı kayıpları azalması beklenmektedir. Bunun için gerekli mücadele ve eğitim çalışmaları devam etmektedir. Bitki koruma ürünlerinden kaynaklanan arı kayıplarının en aza indirilmesi için tüm üreticilerimiz ile birlikte bitki koruma ürünü tavsiyesi ve satışı yapan kişi ve kurumların azami duyarlılığı göstermesi gerekmektedir? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber