Antalya'da 410 bin öğrenci ders başı yaptı, yollar yetersiz kaldı

Antalya'da bin 331 okulda, 410 binden fazla öğrenci ve 20 bin 768 öğretmen ders başı yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk gün bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Özellikle sabah saatlerinde trafikte oluşan yoğunluk ulaşımda gecikmeler yaşandı.

Antalya'da yeni eğitim yılı Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Ardından yeni yıl açılışı için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan Güzeloba İlköğretim Okulu'nda tören düzenlendi. Törene Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ile protokol üyeleri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

Bin 331 okulda, 20 bin 768 öğretmen ile 410 binden fazla öğrencinin ders başı yaptığı bilgisini veren Osman Nuri Gülay, Antalya'nın eğitimde ?marka şehir' haline geldiğini savundu. Fiziki yapıdaki eksiklerin giderilmesi için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Gülay, ?Son 6 yılda beş olan anaokulu sayısı 41'e bir olan fen lisesi sayısı dörde, 13 olan Anadolu lisesi sayısı 38'e, bir olan Anadolu öğretmen lisesi sayısı altıya, 32 olan meslek lisesi sayısı 68'e, iki olan rehberlik ve araştırma merkezi sayısı altıya çıkartılmıştır.? diye konuştu.

Yeni eğitim yılına 23 okulda 390 derslik, bir halk eğitim merkezi, üç spor salonu ve 384 kişi kapasiteli iki öğrenci pansiyonuyla girildiğini belirten Gülay, ayrıca 256 okulda toplam 15 milyon 406 bin liralık onarım gerçekleştirdiklerini söyledi. Gülay, ?Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'nın başladığı 2003 yılından itibaren devlet kaynakları ve hayırseverlerin katkılarıyla Antalya'ya 377 okulda 5 bin 383 derslik kazandırıldığını dile getirerek, eğitimdeki fiziki yapılanmanın yüzde 64 oranında artırıldığını anlattı.

Vali Altıparmak da ülkenin geleceği olduğunu hatırlattığı öğrencilerden gayretli olmalarını ve disiplinli çalışmalarını istedi. Değerler eğitimine büyük önem verdiklerini kaydeden Altıparmak, öğrencilere şöyle seslendi: ?Elbette ki üniversiteye gireceksiniz. Sayınızın yüksek olması temel arzumuz. Gücümüzü, kuvvetimizi bu yönde zorluyoruz. Her yıl ilk binde üniversiteye giren sayısı hızla artıyor. Sizler de bunların içinde olacaksınız inşallah, ama sizden isteğimiz, özellikle değerlerimiz konusunda daha hassas olmanız. Dün bir yolculuk yaptım. İnanın yol kenarı çöpten geçilmiyordu. Bu çöpü bizim annelerimiz babalarımız dediğimiz insanlar atıyor, başkası atmıyor veya onların çocukları atıyor, anne baba ses çıkartmıyor. Onun için bu değerler eğitimi bizim için çok çok önemli. Yazılı olmayan kurallara saygıyı, sevgiyi mutlaka burada öğrenmemiz lazım.? Altıparmak ayrıca Antalya'nın gerek devlet kaynaklarıyla, gerekse hayırseverlerin katkılarıyla yaptırılan yeni derslikler sayesinde 4+4+4 adı verilen yeni eğitim sistemine sorunsuz giren iller arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

TRAFİKTE İLK GÜN KARMAŞASI

Okulların açılmasıyla birlikte şehir içi yollarda ciddi yığılmalar oldu. Normal araç trafiğine bin 150 okul servisi de eklenince yoğunluk ve kazalar sebebiyle trafikte aksamalar yaşandı. Öğrenciler okullarına, çalışanlar ise iş yerlerine geç kaldı.

Bu durumun hatırlatıldığı Vali Altıparmak, ?Maalesef ilk gün telaşı içinde trafik sıkışması, maddi hasarlı küçük kazalar oluyor. Birinci hafta tamamen sonlanacağını düşünüyorum. Arkadaşlarımız gerekli tedbirleri aldılar, takip ediyorlar. İlk gün her öğrenci velisiyle okula gidiyor. Bu da ister istemez yollarda yoğunlaşmayı getiriyor. Aynı anda yüklenme olduğu için yollar kapasiteyi kaldırmıyor.? dedi.

OKULUN ÜSTÜNDEN UÇAK GEÇİYOR

Yeni eğitim yılının açılışı TOKİ tarafından yaptırılan 24 derslikli Güzeloba İlköğretim Okulu'nda yapıldı. Okul, Antalya Havalimanı birinci pisti güzergahında bulunduğu için yoğun uçak trafiği yaşanıyor. Her birkaç dakikada okulun üzerinden inen ya da havalanan bir uçak geçiyor. Yaklaşık 40 dakika süren tören sırasında okulun üzerinden 8 uçak geçti.

Vali Altıparmak, tören sonunda kendisine bu yönde bir soru yöneltilmesi üzerine; okulun ses yalıtımı bulunduğunu, pencerelerin çift cam sistemine sahip olduğunu, endişe edilecek bir durum bulunmadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber