Kredi kartlarında puan çılgınlığı uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2005 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜK-DER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, bankaların yüksek puan hediyesi ve fazla taksit imkanının vatandaşları tüketime özendirdiğini belirterek, "Enflasyon tek haneli rakamlara inmesine rağmen, kredi kartlarının yıllık faizleri komisyonla birlikte yüzde yüzleri buluyor" dedi.

Kredi kartlarında gıda dışındaki alışverişlerde 24 aya varan taksit imkanları, yüzde 30'lara varan puan hediyeleriyle rekabeti iyice kızıştırdı. Carrefour-sa mağazaları yeni başlattığı kampanya ve Yapıkredi Bankası ile yaptığı anlaşmanın ardından Worldcard ile yapılan her 100 YTL'lik alışverişe 10 YTL, Garanti Bankası'nın Bonuskart'ı herhangi bir benzin istasyonundan iki sefer yapılan 75'er YTL'lik akaryakıt alışverişine 10 YTL, Tansaş mağazaları da Axess ile iki sefer yapılan 50'şer YTL'lik alışverişe 30 YTL chip para (puan) hediye uygulaması başlattı.

TÜK-DER Genel Başkanı Fikri Karagöz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mevcut yasa ve geçmişte tüketiciyi koruma adı altında çıkan düzenlemelerin tüketiciyi korumadığını savunarak, "Faizlerde bir serbestlik var. Yüzde 120'ye varan faizler uygulanıyor. Yasa şöyle diyor: 'Kredi kartı ve tüketici kredilerinde gecikme durumunda uygulanan faiz oranı, aktif faizin yüzde 30'undan fazlası olamaz'. Ama sözleşmede faize sınır getirilmiyor. Enflasyonun tek haneye düştüğü düşünülürse faiz oranları oldukça yüksek. Bankadan bankaya yüzde 70 ile yüzde 120'ye varan oranlarda faiz uygulanıyor" dedi.

Karagöz, çok fazla taksit imkanı ve yüksek puan hediyesinin tüketiciyi özendirmekten başka bir anlam ifade etmediğini ifade ederek, "Küçük taksitler de aldatmaca. Vatandaşlar olmayan paralarını harcıyorlar. Artık insanların imkanları bitti. Faiz oranları oldukça yüksek. İnsanlar küçük taksitlere aldanıyor. Ama 8-10 küçük taksit bir araya gelince ortaya yüksek meblağ çıkıyor. Maalesef tüketiciler de bilinçsiz. Hala bankalar tüketime özendirecek faaliyetlere, sokakta çorap mendil satar gibi kredi kartı dağıtmaya devam ediyorlar. Bunlara sınır yok, geçmişte binlerce yuva yıkıldı. Bundan sonra daha kötü olmasından endişe ediyoruz. Hükümet bu konuda görevini yapmalı ve faizlere sınır getirmeli" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber