İtfaiyeden kış öncesi bacaları temizliği uyarısı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Başkentlilere ?Kış gelmeden bacalarınızı temizlettirin.? uyarısında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaz ve diğer yakıt atıklarının hava çıkış noktası olan bacaların temizliği için kış aylarında yoğun taleple karşılaştıklarını belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Karakuş, ?Havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor.? dedi.

Baca yangınlarının genellikle alt katlarında lokanta, pastane gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirten Karakuş, şöyle devam etti: ?Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev almakta ve baca yangınları meydana gelmektedir. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir.?

Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerinde 3?6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu anlatan Karakuş, ?Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler.? dedi.

Vatandaşların kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemlerin yanlış olduğunu hatırlatan Karakuş, bacaların temizlenmesi için İtfaiye Daire Başkanlığı'na gelerek randevu alınması gerektiğini belirtti.

Karakuş, vatandaşların 341 41 60 numaralı telefondan da ayrıntılı bilgi alabileceklerini kaydetti. Ankaralıların baca temizliği için Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na müracaat etmeleri gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber