Yenişehir biberi 49 ülkeye ihraç ediliyor

Bursa'nın Yenişehir ilçesi biber üretimiyle öne çıkıyor. Dünyanın 49 ülkesine ihraç edilen Yenişehir biberinin daha fazla ülkeye gönderilebilmesi için çalışma başlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Valiliği tarafından düzenlenen 'Yenişehir'in Yıldızı Biber' konulu panel Yenişehir ilçesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı ve Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ile Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Kurt katıldı.

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, 2011 yılında Türkiye genelinde 2 milyon ton biber üretildiğini ve bu rakamın 133 bin tonunun Bursa'ya ait olduğunu hatırlattı. Çalı, ?Yenişehir'de 2011 yılında 20 bin ton biber ihraç edilmiştir. Yenişehir biber acısından çok önemli bir ilçemiz. Burada üretilen biberlerin yaklaşık yüzde 20'si ile.? dedi. Çalı, biber ihracatında ilk sırayı sivri biberin aldığını belirtirken, dolmalık biber ve salçalık biberin de en çok ihraç edilen biber çeşitleri olduğunu söyledi. Çalı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ?2011 yılında 49 ülkeye biber ihracatı gerçekleştirdik. En çok ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Avrupa Birliği'nin getirdiği zorunluluk kapsamında, ihraç edilen biberin yüzde 10'una zorunlu olarak analiz yapılıyor. Bu analiz zorunluluğunun kaldırılması için çalışıyoruz.?

Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Boğazköy Barajı'nın tam anlamıyla devreye girmesi ile çiftçilerin rahatlayacağını belirtti. Cingil, şunları kaydetti: ?Tarımda belgeli çalışmak zorundayız. Bugün Ziraat Odalarımız bünyesinde kullanılan ?Çiftçi Kayıt Sistemi' gibi yaptığımız işler belgeli ve kayıtlı olursa, sıkıntı yaşandığında bizler de tahsilât konusunda üreticiye yardımcı olabilelim.?

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Kurt ise dünyada biberin anavatanı olarak Amerika'nın bilindiğini belirtti. En iyi biberin ise Yenişehir'de yetiştiğini vurgulayan Kurt, Yenişehir biberinin 49 ülkeye ihraç edildiğini vurguladı. Kurt, ?Türkiye'nin en ücra köşelerinde bile adının hakkını veren biber, Yenişehir biberidir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber