GSMH'den AR-GE'ye ayrılan payı %2'ye çıkacak...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Uludağ Üniversitesi'nin (UÜ) Görükle Yerleşkesi'nde yaptırılan Uludağ Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (UTGM) yönetim binasının açılışı ve bağlı tesislerin temel atma törenine katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden itibaren araştırma-geliştirme ve sanayi-üniversite işbirliğini desteklediklerini ifade etti.

Ankara'da bir süre önce yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nda Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında atacağı adımlarla ilgili önemli kararlar alındığını anımsatan Erdoğan, bu kararlardan birinin araştırma-geliştirme harcamalarının 2010 yılına kadar GSMH'nin yüzde 2'si oranına ulaştırılması olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu: "Hükümetimiz bu konuda çok hassastır. İnşallah, GSMH'den araştırma-geliştirme çalışmalarına ayrılan payı 2010 yılına kadar yüzde 2 oranına çıkaracağız. Yine AB perspektifine ve Lizbon Stratejisi hedeflerine uygun olarak 2010 yılına kadar GSMH'nin yüzde 3'ünü araştırma-geliştirmeye tahsis etme hedefini ayrıca gerçekleştirmek amacındayız. Nitekim araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için ilk defa 2005 mali bütçesine ek ödenek konulmuştur. Bu rakam 450 milyon YTL'dir. Araştırma-geliştirme ödemeleri için ayrılan payın kullanımı, TÜBİTAK ile bakanlığımız işbirliğiyle gerçekleştirilecektir. Bu ödenekten bugüne kadar 143 milyon YTL çeşitli projelere tahsis edilmiştir. Yine bu ödenekten sanayiye 32.5 milyon YTL, üniversitelere 34.5 milyon YTL, kamu kuruluşlarına 11.5 milyon YTL proje tahsisi yapılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber