Vali Cerrah traktörle yerfıstığı söktü

Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün yapıldığı Osmaniye'de Fıstık Hasat Şenliği düzenlendi. Şenliğe katılan Vali Celalettin Cerrah traktöre çıkarak ilk hasadı yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şenliğin açılışında konuşan Cerrah göreve başladığından beri yerfıstığı konusunda çeşitli çalışmalar yaptığını kaydetti. Celalettin Cerrah, yerli sanayiciler tarafından ?Arjantin tipi' yer fıstığı üretimi talep edildiğini hatırlattı. Önümüzdeki yıl sanayicilerin istediği Arjantin türü yer fıstığını üreteceklerini ifade eden Cerrah, yerfıstığının değerinin artırılması için çiftçilerin birleşerek kooperatif kurmaları gerektiğini vurguladı.

Vali Cerrah, ?Bazı iller vardır ürettiği tarım ürünü ile anılır. Leblebi deyince akla Çorum gelir, fındık deyince Karadeniz gelir, yer fıstığı deyince de akla Osmaniye gelir. Osmaniye'nin bu önemli tarım ürününün en iyi şekilde kullanılır hale getirilmesi lazım. Bu yılki yer fıstığı hasadımız çiftçilerimize hayırlı olsun.'' diye konuştu.

Osmaniye Tarım Gıda ve havyacılık Müdürü İbrahim Sağlam ise 95 ile 115 bin dekar fıstık ekiminin yapıldığı şehrin bu alanda birinci sırada yer aldığını söyledi. Geçen yıl 36 bin 75 ton yerfıstığı üretimi yapıldığını belirten Sağlam, ?Valimizin ?Beymail' markasıyla yapmış olduğu yerfıstığı ürünleri, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. 2012 yılı için toplam 115 bin dekar alanda yaklaşık 46 bin 700 ton ürün tahminimiz var.? dedi.

Kabuklu yerfıstığı fiyatının 2.60 ? 3 lira arasında değiştiğini ve çiftçilerin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerektiğini belirten Sağlam, ?Bir dekar alanda üretilen yerfıstığı tohumunun çiftçimize kazancı 3 bin TL civarındadır. Çünkü bir kilo tohumu ortalama 10 TL ?den satacak, aynı zamanda 80 kuruş destekleme alacak.? diye konuştu.

Müftü Ramazan Çortul'un bereket duasıyla başlayan şenlik Vali Celalettin Cerrah'ın traktöre binerek fıstık hasadı yapması ile sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber