'YHKB Türkiye'ye model oldu'

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) Müdürü Yelgin Mesci, birliğin Türkiye'ye model olarak kalkınma ajanslarının kurulmasına öncülük ettiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997 yılında Amasya'da kurulan YHKB'nin bugüne kadar Amasya, Tokat, Çorum ve Samsun illerinde 70 milyon liralık kaynak sağlayarak bölgenin 28 farklı alanda kalkınmasını sağladığını belirtti.

"YHKB Türkiye'ye model oldu" diyen Mesci, "Türkiye'de havza bazında kurulan ilk kalkınma birliği YHKB'dir. Bu anlamda çok önemli bir misyonu üstlenerek model olmuştur. Bu modele göre Avrupa Birliği Türkiye'de model yapı seçti ve 13 bölgede kalkınma ajansları kuruldu" dedi.

Kalkınma Ajansları Yasası'nın hazırlık sürecinde de YHKB'nin etkin bir rol aldığını anımsatan Mesci, şöyle konuştu:

"Kalkınma Ajansları Yasası YHKB'nin deneyimleri üzerinden hazırlandı. Kademeli olarak bu ajanslar kuruldu ve bölgelerinde önemli çalışmalar yapıyorlar. Bizim dahil olduğumuz TR 83 bölgesinde söz konusu 4 ili kapsayan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı faaliyetlerini sürdürüyor. 2007 yılında Türkiye'deki kalkınma birliği olarak Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği EURODA'ya üye olduk. YHKB CBS altyapısı ve veri tabanı nedeniyle Yeşilırmak Havzası Entegre Su Yönetimi Planı AB komisyonu bizimle birlikte hazırladı. Bu plan bölgemiz ve Türkiye açısından çok önemli sonuçlar ortaya koydu."

Birlik olarak bugüne kadar 4 büyük fuara katılarak bölgenin uluslararası tanıtıldığını ve turizm gelirlerini yükselttiklerini kaydeden Mesci, YHKB'nin bölgenin hafızası olan sosyo ekonomik politikalar oluşturarak geniş bir veri kaynağı oluşturduğunu, bölgesel kalkınma sağladığını, farkındalıklar yaratarak AB projelerini yürüttüğünü ve stratejik yol haritası oluşturarak, sosyal sermaye oluşumuna katkı sağladıklarını anlattı.

YHKB'nin bölge için bir katalizör vazifesi gördüğünü belirten Mesci, bölge ihtiyaçlarının ön plana alındığı bir yönetim anlayışıyla çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Orhan Topal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber