Evini müzeye çeviren arkeolog tutuklandı

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Pınar köyündeki evinde 888 adet tarihi eser sakladığı iddia edilen arkeolog H.E., nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın temsilcisi olmayan 45 yaşındaki H.E.'nin, Türkiye Taş Kurumu (TKİ)'nca Hüsamlar köyündeki kazılarda özel ücretle çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Jandarma tarafından önceki gün düzenlenen operasyonda, zanlı H.E.'nin evinde 13'ü fosil, 131'i Helenistik ve Roma ile 610'u Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait, 134'ü etnografik değere sahip toplam 888 adet tarihi eser ele geçirilmişti. Milas Müze Müdürlüğü'ne teslim edilen eserlerin bir kısmının Hüsamlar köyündeki kazı alanından, diğer kısmının ise değişik yerlerden toplandığı tespit edildi. TKİ kazılarının koordinatörlüğünü yapan H.E., Bakanlık müfettişleri tarafından yürütülen soruşturma sonucunda görevden uzaklaştırılmıştı. Muğla İdare Mahkemesi'ne başvuran ve 20 Eylül 2012 tarihinde açtığı davayı kazanarak göreve iade edilen H.E., aynı gün gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlı arkeolog, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, yaptığı açıklamada H.E.'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın temsilcisi olmadığını belirterek, ?TKİ tarafından ücreti ödenerek kazı alanının başına getirilen birisiydi. Kendisiyle ilgili sürekli şikâyet geliyordu. Bizim de çalışma biçiminden memnuniyetsizliğimiz söz konusuydu. Yaptığımız soruşturma sonucunda görevden alındı. Zaten buna benzer konularda adli davaları da mevcut. Tarihi eserleri nasıl ve ne şekilde evine götürdüğü konusunda bilgimiz yok. Zaten böyle bir şeyi yaptığı bilgisi bize ulaşsaydı, önce güvenlik güçlerine bilgi verirdik.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber