Yıldırım: Mısır silajı tesisi bölge hayvancılığının kaderini değiştirecek

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, Selim ilçesinde kurulan mısır silajı paketleme tesisinin Kars için bir ilk olduğunu ve bölge hayvancılığının kaderini değiştireceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kars'ın Selim ilçesinde mısır silajı paketleme tesisinin kurulumuna öncülük etti. Mısır silajı paketleme tesisinin açılış töreninde misafirlere haşlanmış süt mısırı ikram edildi. Ardından silajlık mısırların fermantasyon için baskıya alındığı üniteler gezildi. Paketleme işleminin nasıl yapıldığı katılımcılara gösterildi. Daha sonra tesisin sahibi üretim kapasitesi ve üretim aşamaları hakkında bilgi verdi.

Açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi uygulamaları çerçevesinde yapılan tesisin, bölgenin kaba yem ihtiyacının karşılanması noktasında hayvancılık sektörü için önemli bir adım olduğunu belirtti.

TESİSE YÜZDE 50 DESTEK TARIM BAKANLIĞINDAN

Tesisin 590 bin lira mal olduğunu vurgulayan Yıldırım, ?Yatırım tutarının yüzde 50'si olan 295 bin TL'si bakanlığımız tarafından hibe olarak verilmiştir. Hayvancılık için önemli bir kaba yem bitkisi olan silaj; mısırın hasat edilmesinden sonra parçalanarak silaj denilen, kışın uzun süre dayanabilen ve besin değeri yüksek olan özellikle süt sığırcılığı için önemli bir kaba yem materyalidir. 2012 yılında başta Akyaka ilçemiz olmak üzere Merkez, Arpaçay, Selim ve Kağızman ilçelerinde yaklaşık 3 bin 500 silajlık mısır ekimi yapıldı. Bu alanda 23 bin ton ürün hasat edilmiştir. 2011 yılına göre 10 katlık bir artış oldu. 2013 yılında gerçekleştirilmek üzere, bu alandaki yatırımlar için çok daha fazlası planlanmıştır.? şeklinde konuştu.

Ayrıca bakanlıklarının sağlanan desteklerle sadece 2012 yılında 25 işletmeye silaj biçme ve mibzer gibi ekim makineleri sağlandığını da hatırlatan Yıldırım, ?Silaj paketleme tesisi; silaj kullanımını ve dolayısıyla alternatif ürün olarak silajlık mısır ekimini teşvik edeceği öngörülmektedir. Sözleşmeli ekim yapılması halinde kaba yem sektöründe önemli gelişme sağlanacaktır.? diye konuştu.

Öte yandan açılış törenine Kars milletvekilleri Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu ve bölge çiftçileri de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber