Vergi indiriminde Unakıtan'ın insafa gelmesi için dua edeceğiz

Haber Giriş : 13 Eylül 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu faturalarında yüzde 60'ı bulan iletişim vergileri Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ı da rahatsız ediyor. Yıldırım, indirim için son sözü Maliye Bakanlığı'nın söyleceğini ifade etti.

Telekomünikasyon sektöründeki vergiler hem vatandaşı hem de sektörde faaliyet gösteren şirketleri zorluyor. Sektör temsilcileri iletişim vergileri oranının yüzde 60'lara ulaşmasından yakınırken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sürpriz bir açıklama yaparak indirim için girişimlerde bulunduğunu ifade etti. Telefon görüşmelerinden yüzde 25 oranında alınan Özel İşlem Vergisi'ni (ÖİV) indirmek için sektörle birlikte çalışma başlattıklarını açıklayan Yıldırım, ?Konuyu Başbakan'ımıza da açtım. Bundan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın insafa gelmesi için hep birlikte dua edeceğiz.? dedi. ÖİV, 1999 depreminden sonra yaraların sarılması amacıyla konulan vergi paketi içinde yer alıyordu. Önceleri geçici olduğu belirtilen vergi, yaşanan krizlerin ardından bütçenin finansmanı için 2003 yılı sonunda kalıcı hale getirildi.

Telekom sektöründe liberalleşmenin önü açıldıktan sonra, şirketlere ?uzak mesafe telefon hizmeti' lisansları verildi. Ancak sektöre özel şirketlerin girmesiyle birlikte telefon görüşme ücretinin ucuzlayacağı beklentisi gerçekleşmedi. Bunda iletişim üzerindeki ağır vergi yükünün büyük etkisinin olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ?Sektörün önünü açmak ve kendisinden beklenenleri yerine getirmesi için vergi kolaylığı sağlanması şart. İletişim şirketleri vergiyi devlet için topluyor. Bu Maliye Bakanı açısından iyi bir şey. Ama sektörün büyümesi açısından iyi görmüyorum.? diye konuştu. Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, serbestleşmeden önce 100 liralık görüşme içerisindeki vergi payı 55 lira iken, şimdi bu rakam 70'e kadar çıkıyor. Sektörle yürütülen çalışma sonucunda belirlenen Özel İşlem Vergisi oranını Maliye Bakanı Unakıtan ile de müzakere edeceklerini belirten Yıldırım, indirimin vergi gelirlerinde azalmaya yol açmayacağını öne sürdü. Bakan Yıldırım, ?Aksine vergi artışı olacağı inancındayız. İç hat uçak seferlerinde de vergi indirimi sağlamıştık. Oradan trilyonluk vergi artışı sağlandı. Sayın Unakıtan'a bunu hatırlatacağız.? şeklinde konuştu.

Cep telefonu operatörlerinden Turkcell'in genel müdürü Muzaffer Akpınar da, sektör üzerindeki ağır iletişim vergilerinin tedricen düşürülmesini istemişti. 10 Eylül Cumartesi günü Zaman'da yayınlanan haberde Akpınar, cep telefonu cihazlarındaki yüzde 45'i aşan vergilerin de kullanıcıları caydırdığı görüşünü dile getirmişti.

?Cep'te kamu payı yüksek

KDV*: 18

ÖİV*: 25

Damga Vergisi*: 1,5

TK kullanım, yıllık ücreti**: 9,84

TK ruhsat, yıllık ücreti** : 9,84

Abonelik devam ücreti**: 0,82

Tesis ücreti***: -

(*) Yüzde, (**) Yeni Türk Lirası, (***) ÖİV, TK yıllık kullanım ve ruhsat ücreti toplamı üzerinden hesaplanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber