Pitbull köpekleri de uysal olabiliyor

Antalya'da sahipleri tarafından dövüş köpeği olarak yetiştirilen, keçi sürüsüne saldırması nedeniyle vatandaşlar tarafından polise şikayet edilmesi sonucu yetkililerce barınağa alınan pitbull cinsi iki köpek, rehabilite edilerek barınağın en sevilen köpekleri oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okan Özer

Birçok ülkede tehlikeli hayvanlar sıralamasında ilk sırayı alan, güçlü çene yapıları ve ürkütücü görünümleriyle dikkat çeken pitbull cinsi köpeklerin, eğitilmesi durumunda ne kadar Uysal olacakları Antalya'da kanıtlandı.

Geçtiğimiz yıl Beldibi Mahallesi'nde keçi sürüsüne saldırması nedeniyle vatandaşlar tarafından polise şikayette bulunulması sonucu Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerince yakalanan pitbull cinsi iki köpek, barınağa yerleştirildi ve bir yıl boyunca rehabilite edildi.

Sahipleri tarafından dövüş köpeği olarak yetiştirilen ve barınakta "Arap" ile "Zeytin" adları konulan köpekler, rehabilite sonunda barınağın en sevilen köpekleri haline geldi.

Barınağa gelen çocuklara pitbull cinsi köpeklerin aslında Uysal bir hayvan oldukları yetkililer gözetiminde uygulamalı olarak gösteriliyor. Ancak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre pitbull cinsi köpeklerin yasaklı olması nedeniyle Arap ve Zeytin, sahiplendirilemiyor.

-"Cezalandırılması gerekenler, köpekleri bu şekilde yetiştirenler"-

Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hüseyin Mutlu Karacaoğlu, pitbull cinsi köpeklerin yaklaşık 15 ay önce barınağa geldiğini söyledi.

Eski sahiplerinin pitbull cinsi köpekleri saldırgan dövüş köpeği olarak yetiştirdiğini belirten Karacaoğlu, "İki köpeğimiz geçtiğimiz yıl Beldibi bölgesindeki vatandaşlarımızın hayvanlarına saldırmışlar. Vatandaşlar da polise haber verince olay yerine gittik. Köpeklerin keçileri yediklerini ve ağızlarının kanlı olduğunu gördük. Daha sonra iki köpeği yakalayarak barınağımıza getirdik" dedi.

Karacaoğlu, merkeze getirilen pitbull cinsi köpekleri önce kısırlaştırdıklarını, daha sonra da rehabiliteye aldıklarını kaydetti.

Köpekler ilk getirildiğinde yanlarına yaklaşamadıklarını vurgulayan Karacaoğlu, şunları söyledi:

"Yavaş yavaş insanlara alıştırdık. Günde 20-25 dakika merkezimizin çevresinde gezdirdik. Diğer hayvanlara da alıştırdık. Streslerini giderdik. Şimdi merkezimizin en sevilen hayvanları oldular. Bu tür olaylarla cezalandırılan köpekler oluyor, ancak asıl cezalandırılması gerekenler köpekleri bu şekilde yetiştirenler olmalı. Arap ve Zeytin'i merkezimize gelen çocuklarımıza da gösteriyoruz. Aslında zararsız olduklarını, eğitildiği takdirde can dostu olacaklarını anlatıyoruz."

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber