Üniversite-emniyet el ele verdi, parmak izi projesini geliştirdi

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tesbit Şube Müdürlüğü ile ortaklaşa 'Parmak İzi Projesi'ne imza attı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite ile emniyetin el ele vermesiyle artık suçlar daha çabuk aydınlanacak.

Üniversite-kamu işbirliğini destekleme kapsamında Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nce kabul edilen ve eş finansman modeliyle gerçekleştirilecek projeyle, 'parmak izlerinin farklı yüzeylerde yaş ve cinsiyet gruplarına göre tesbit edilebilme süreleri' araştırılacak.

Projede ayrıca, sonradan ıslanmış gözeneksiz yüzeyler ile tuzlu su ve tatlı su ortamına maruz kalmış yüzeylerde parmak izi kalıp kalmadığı da değerlendirilecek. Proje sonuçlandığında, mahkeme ve savcılıklarca sorulan hırsızlık, yağma ve saldırı gibi olaylarda kimlik tesbitine yönelik yapılan parmak izi incelemelerinde, süre ve elverişlilik açısından adli makamlara önemli bilgiler sağlanacak. Böylece, adaletin yerine getirilmesinde daha hızlı ve sağlıklı kararlar verilebilecek.

Uludağ Üniversitesi Rektörlük D Salonu'nda düzenlenen proje sözleşmesi imza töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karagöz, Bursa Emniyet Müdürlüğü'yle somut sorunlara çözüm bulmaya yönelik bu projenin başlangıç olduğunu belirterek, farklı konularda projelerin artarak devam edeceğini kaydetti. Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan da literatürde parmak iziyle ilgili bu başlık altında çalışma bulunmadığını belirterek, elde edilecek sonuçların, uzmanların ve adli makamların sorun çözmesinde kolaylık sağlayacağını belirtti.

Uludağ Üniversitesi Proje Yönetim Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Aslı Hockenberger de Bursa Emniyet Müdürlüğü'yle proje yazma eğitimleriyle başlayan işbirliğinin artık proje bazlı hale dönüştüğünü söyledi. Prof. Hockenberger, bunun önümüzdeki günlerde daha da artacağının işaretlerini aldıklarını vrugulayarak, ?Üniversite olarak, bilgimizi ortak projelerde paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.? dedi.

Ardından imzalanan proje sözleşmesine, Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karagöz, Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, Uludağ Üniversitesi adına proje yürütücüsü Prof. Dr. Recep Fedakar, Bursa Emniyet Müdürlüğü adına proje yürütücüsü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tesbit Şube Müdürü Habib Güzel imza koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber