Balıkesir'de ilk kez ?nöromonitorizasyon' cihazıyla açık beyin ameliyatı yapıldı

Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde görevli beyin sinir cerrahisi uzmanı Dr. Tekin Tazegül, hastanede ilk kez açık beyin ameliyatı yapıldığını söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kol ve bacağındaki kuvvetsizlik ve baş ağrısı şikayetiyle 10 gün önce hastaneye giden Emine Yılmaz'ın (61) geçen hafta cuma günü ameliyat edildiğini belirten Dr. Tazegül, "Hastamız şu anda odasına alındı. Ameliyat sırasında ve sonrasında herhangi bir felç yaşanmaması için nöromonitorizasyon uyguladık." dedi.

Uzm. Dr. Tazegül, hastanın sağ kolunda ve bacağında hareketsizlik ve baş ağrısı şikayetiyle geldiğini belirterek, "Tetkiklerde beyninin sol tarafında belirli bir boyuta ulaşmış kitle tespit edildi. Kitlenin yeri itibariyle bacağa ve kola vuran ve burada felce neden olabilecek bir durumu vardı. Patoloji sonucu hastanın beyninde kötü huylu tümör tespit ettik. Ankara'dan kiralamış olduğumuz nöromonitorizasyon cihazı ile beyin ameliyatını yaptık. Bu tip ameliyatlarda nöromonitörizasyon denen sistemle hasta uyuduktan sonra kol ve bacaklarına, özel kasların içine ve başına yerleştirilen elektrotlarla sinir uyarılarını takip edebiliyoruz. Böylece kollara ve bacaklara giden sinirlerin sağlıklı olup olmadığı konusunda anlık bilgi alabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Sistem sayesinde hastayı anlık takip edebildiklerine dikkat çeken Tekin Tazegül, "Cihaz, sinir sisteminin bütünlüğü açısından bize kolaylık sağlıyor ve son derece güvenli. Beyinle kol ve bacaklar arasında iletişimi sağlıyor. Ameliyat sırasında dokunduğumuz hücrelere zarar veriyorsak, bunu bize haber veriyor. Beyinden doku alırken aldığımız hücrelerin tümörlü veya sağlıklı olduğu hakkında uyarıyor." dedi. Tazegül, sonraki aşamada radyoterapi ve kemoterapi tedavisine başlandığını açıkladı.

Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Nazmi Başaran ise son dönemde alınan cihazlar ve kullanılan mikroskoplarla daha donanımlı ve teknik bir duruma ulaştıklarını söyledi. Başka illerde yapılan ameliyatların neredeyse hepsini yapabilecek konuma geldiklerini aktaran Başaran, "Hastanemizde üç beyin cerrahımız hizmet veriyor. Artık hastalarımızın İzmir, Bursa veya İstanbul'a gitmesine gerek kalmadı. Normal şartlarda bu tür tümörler, çoğunlukla bir üst basamak olan üniversite hastanelerine gönderilir. Buradaki temel prensip, cerrahi aletler ve koşullar, ameliyat sonrası yoğun bakım ve tanı konulduktan sonra radyoperati ve kematerapidir. Hastanemiz, söz konusu bütün şartları haiz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber