Türkiye'de milletvekilleri için eleştiri konusu yapılan dokunulmazlık zırhına neredeyse bütün kamu çalışanları sığınıyor.

Haber Giriş : 20 Ekim 2003 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de milletvekilleri için eleştiri konusu yapılan dokunulmazlık zırhına neredeyse bütün kamu çalışanları sığınıyor.

Türkiye'de milletvekilleri için eleştiri konusu yapılan ?dokunulmazlık zırhı'na neredeyse bütün kamu çalışanları sığınıyor. Milletvekillerinin yanı sıra diplomatlar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) çalışanları ile hakim ve savcılar dahil birçok meslek grubu hakkında, idarenin izni olmadan hiçbir işlem yapılamıyor.

AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından Grup Başkan Vekili Haluk İpek, dokunulmazlığın sadece milletvekillerine özgü olmadığını ve birçok meslek grubu için kural haline geldiğini hatırlattı. İpek, konuyla ilgili düşüncelerini, Hukuk ve Demokrasi Kurumu'nun yayın organı olan ?Hukuk ve Demokrasi' dergisine yazdı. Türkiye'de yargılamayı geciktiren veya engelleyen 17 ayrı dokunulmazlık grubu olduğunu vurgulayan İpek, dokunulmazlıkların bu şahısların kişilikleri ile değil, temsil ettikleri makamlarla ilgili olduğuna dikkat çekti. Haluk İpek, ?Bu sistemde milletvekilliği dokunulmazlığının somut olarak kaldırılmasını savunmak, hukuk tekniği açısından eksik ve yanlış olacaktır. Milletvekili dokunulmazlığı, kamu görevlilerinin sahip olduğu ?idare izin verirse dokunulur' dokunulmazlığı ile birlikte değerlendirilmelidir.? dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili İpek, dokunulmazlıkların ne şekilde sınırlandırılabileceğine ilişkin iki öneri sundu. İpek'in ortaya attığı dokunulmazlıkları sınırlandırma formülü şöyle: Milletvekilinin adaylığını resmen ilan ettiği tarihten önceki suçlar için yasama dokunulmazlığı kaldırılmalı. Ancak, adaylığını açıklamadan önceki suçların infazı milletvekilliği sonrasına bırakılmalı. Milletvekili kendi rızası ile yargılama hakkını kullanabilmeli. Milletvekili iken bile yargılama hakkını kullanan milletvekili, mahkumiyet halinde, vekilliği bittikten sonra cezasını çekmeli. Milletvekilliği süresi içinde alıkonma ve tutuklanma olmamalı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yasama döneminde milletvekili dokunulmazlığını sınırlandırmak için harekete geçti. CHP, milletvekili dokunulmazlığının kürsüde yapılan konuşmalarla sınırlı olmasını istiyor. AK Parti, dokunulmazlığın sınırlandırılmasına temelde karşı olmadığını söylerken, yaşanabilecek muhtemel sıkıntılara karşı daha ihtiyatlı bir tavır sergiliyor. Meclis'te AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu başkanlığında kurulan ?dokunulmazlık komisyonu'nda 8 AK Partili ve 4 CHP'li milletvekili görev yapıyor.


Kimlere hangi gerekçeyle dokunulamıyor?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda avukatların görevleriyle ilgili işledikleri suçların takibi için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması şartı.

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'ndaki hakim ve cumhuriyet savcılarının işledikleri suçlar için getirilen izin sistemi.

1512 sayılı Noterlik Kanunu'ndaki düzenlemeler.

4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına İlişkin Kanun'daki izin sistemi.

Bankacılık Mevzuatı'ndaki düzenlemeler.

MİT görevlileri hakkındaki soruşturmalar için başbakandan alınacak izin sistemi.

Yüksek yargı üyelerinin yargılanma sistemleri.

Askerî yargıdaki yeni düzenlemeler.

Diplomat dokunulmazlığı.

Doktorların mesleki suçları ile ilgili düzenlemeler.

Kolluk kuvvetleri ile ilgili düzenlemeler.

Olağanüstü Hal Kanunu'ndaki düzenlemeler.

Denizcilik Mevzuatı'ndaki düzenlemeler.

İl İdaresi Kanunu'ndaki düzenlemeler. Vali ve kaymakamların yargılanmaları aşamasındaki işlemler.

Yabancı askerler ile ilgili anlaşmalarla getirilen sınırlandırmalar.

Siyasi suç kavramının sonuçları ve uluslararası anlaşmalar sonucu doğan sınırlamalar.

Yüce Divan düzenlemesi ve yargılanacak sanıklar ile ilgili düzenlemeler.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber