Avusturya'dan Türkiye'ye AB çelmesi

Haber Giriş : 14 Eylül 2005 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avusturya, komşuları Hırvatistan ile AB müzakerelerinin ertelenmesine karşın Türkiye ile müzakerelere başlanacak olmasının yanlış olacağını ilan edecek.

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Avusturya'nın bugün Brüksel'deki AB toplantısında, 3 ekim tarihinden önce dışişleri bakanlarına acil toplantı çağrısında bulunacağını yazdı.

Gazete, Türkiye ile üyelik müzakerelerin başlatılacağı 3 ekim tarihinden önce yapılacak toplantı çağrısının büyük bir olasılıkla kabul edileceğini de vurguladı.

Kıbrıs Rum yönetimi de 3 ekimden önce AB dışişleri bakanlarından toplantı istemişti.

Hırvatistan için açıklama bekleniyor

Avusturya'nın müdahelesindeki zamanlamanın önemli olduğunu yazan gazete, aralarında Jack Straw ve Javier Solana'nın da bulunduğu önemli isimlerin, 26 eylülde yapılacak acil toplantı öncesinde Hırvatistan konusunda bir açıklama yapmalarının beklendiğini kaydetti.

Hırvatistan ile üyelik görüşmelerinin bu yılın ilkbaharında başlaması gerekiyordu. Ancak AB'li bakanların Zagrep'in savaş suçlusu Ante Gotovina'yı uluslararası savaş suçları mahkemesine teslim etmek için gerekli gayreti göstermediği gerekçesiyle müzakereler iptal edilmişti.

Hırvatistan'ın 'yeşil ışık' beklentisi

The Guardian gazetesi şimdi Hırvatistan'a yakılacak bir yeşil ışığın AB üyelik müzakerelerine hem Müslüman hem de Katrolik bir ülke ile hemen hemen aynı zamanda başlanmış olacağını, bunun da sembolik bir anlam taşıyacağını savundu.

Bir AB diplomatı, ?Türkiye ile müzakerelere başlayıp da Hırvatistan ile başlanmaması çok zor. Avusturyalılar ilginç bir savunma yapıyor. Hırvatistan'da ilerlemeler var. Cevabını henüz bilmediğimiz büyük soru ise bunun yeterli olup olmayacağı? dedi.

The Guardian, Avusturya ile ilgili olarak, 'Türkiye'nin en büyük düşmanı Kıbrıs Rum yönetimi ile güç birliği yaptıktan sonra kendi normal ağırlığının üstünde yumruklar savurduğu' yorumu yaptı.

Gazete, Kıbrıslı Rumların Ada'daki yasal hükümet olarak Türkiye'nin kendilerini tanımasını garanti altına almak amacıyla bir dışişleri bakanları toplantısı yapılmasını istediğini de kaydetti.

Hırvatistan'ın AB süreci

AB, 16 mart 2005'te savaş suçlularını tutuklamadığı ve iade etmediği gerekçesiyle Hırvatistan ile üyelik müzakerelerini ertelemişti.

AB dönem başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un Brüksel'de yaptığı toplantının ardından AB'li bir diplomat, ''dönem başkanlığı, yarın Hırvatistan ile müzakerelere başlamak için gerekli çoğunluğun olmadığı sonucuna vardı'' demişti.

Diplomatlar, üye ülkelerin çoğunluğunun Hırvatistan ile müzakerelere, eski general Ante Gotovina'nın eski Yugoslavya için oluşturulan BM savaş suçları mahkemesine teslim edilinceye kadar karşı çıktığını belirtmişti.

AB, müzakereler için Hırvatistan'a yeni bir tarih de vermemişti. AB General Ante Gotovina'nın malvarlığını da dondurmuştu.

Gotovina 1991'de bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan için bir milli kahraman olarak görülüyor. General, bağımsızlık ilanından sonra çıkan savaşta, emrindeki birliklere 150 Sırp'ın öldürülmesini emretmekle suçlanıyor.

cnn

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber