Bravo bu hakimlere:Türkiye'ye 3 milyar dolar kazandırdılar

Haber Giriş : 15 Eylül 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk ihaleyi iptal ederek, Tüpraş hisselerinin yüzde 65'inin 1.3 milyar dolara satılmasını Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin üç kadın hakimi engelledi

Türkiye, geçen yıl yapılan ilk Tüpraş ihalesinin iptali yönünde karar vererek devletin kasasına giren paranın üçe katlanmasını sağlayan Ankara 10. İdare Mahkemesi hakimlerini konuşuyor. Bilindiği gibi ilk ihalede Tüpraş'ın yüzde 65 için 1.3 milyar dolar verilmişti. İptal sonrası geçtiğimiz pazartesi günü yapılan ikinci ihalede ise Tüpraş'ın yüzde 51'ine 4 milyar 140 milyon dolar verildi. Bu artışı sağlayan süreç şöyle gelişti:

* İlk satış sonrası Petrol-İş Sendikası ihalenin iptali için dava açtı. Bu dava Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde görüldü.

* Başkanlığını Şebnem Öztürk'ün yaptığı mahkemenin diğer üyeleri Berrin Karınca, Şule Yurdakul ve Abdullah Artunç'tu.

AÇIK ARTIRMA VURGUSU
* Mahkeme heyeti, iptal gerekçelerinde; teklif mektubunun ihale şartnamesi hükümlerine aykırı olduğu halde değerlendirmeye alındığını, baştan itibaren şartnameye aykırı olan bu teklif mektubuna hukuki geçerlilik kazandırılmaya çalışıldığını belirtildi.

* Yine ihalenin açık artırma yoluyla yapılması mümkün iken nihai teklif alarak sonuçlandırıldığı ve kamu kaynaklarının verimli şekilde kullanılması ilkesinin gözetilmediği vurgulandı.

* İhale, kamu yararı ve hukuka aykırı da bulunarak iptal edildi.

* İtirazlar üzerine davanın görüldüğü Danıştay 10. Daire'si de mahkeme kararına uydu ve iptali onadı. Bu kararın altında da Zafer Kantarcıoğlu, Serap Aksoylu, Ali Öztürk, Ahmet Başpınar ve Orhun Yet'in imzası bulunuyordu.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber