?Korumaları çok şanslı; çünkü Sezer halka karışmıyor'

Haber Giriş : 15 Eylül 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi liderlerin korunmasını tartışmaya açtı. Şükrü Çukurlu, Türk siyasi hayatının sembol isimlerinden Süleyman Demirel'i 35 yıl boyunca gölge gibi takip etti.

Şimdilerde emekliliğin tadını çıkarıyor. Çukurlu'ya göre korumanın iyi olup olmadığı, söz konusu lider halkın arasına karıştığı zaman belli olur. Bu sebeple Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in korumalarını çok şanslı buluyor: ?Süleyman Bey hep halkın arasındaydı. Sayın Sezer'in halkın arasına karışmaması, toplumsal olaylarda geri planda durması korumaların işini kolaylaştırıyor. Zaten kendisi de korumaları azalttı.?

Kendisini vakıf işlerine adayan ve ?yoğunluğu düşürülmüş' şekilde politikayla da ilgilenen Çukurlu, Süleyman Demirel'i en iyi tanıyanlardan biri. Ünlü siyasetçiye olan hayranlığını her ortamda dile getiren Çukurlu, Demirel'in korunmasına atanmasını ?tesadüf' olarak nitelendiriyor. ?Odaya geldiler, ?Süleyman Bey'in koruması oldun' dediler. Dünyalar benim oldu.? diyen Çukurlu, sevinmesinin sebebini de aileden gelen Adalet Partili olmaya bağlıyor. 1977 yılında Ankara Sıkıyönetim Komutanı tarafından Demirel'i koruma görevinden alınması ise Çukurlu'nun unutamadığı olayların başında geliyor: ?İhtilale yakın yıllardı. Süleyman Bey'e yumruk atılmasından sonra bizi yeniden göreve getirdiler. Ancak bir müddet sonra sıkıyönetim komutanı çağırdı. ?Sizler militansınız, partizanlık yapıyorsunuz' diye görevden aldı.?

Demirel'le ilgili birçok anısı olan Çukurlu, kolundan vurulduğu günü unutamıyor. Demirel, 1996 Mayıs'ında İzmit'te fuar açılışına katılır, kürsüye konuşmaya çıkar. Çukurlu orta yaşlı birinin silahını çıkardığını görür. Kendini Demirel'in önüne atar. Silah patlar. O, Süleyman Demirel'in vurulduğunu sanır. Ancak mermiyi yiyen kendisidir. Önce anlayamaz, birkaç dakika geçmeden sağ kolundan kan aktığını anlar. Demirel'in iyi olduğuna dair rapor alınca rahatlar. Kolundan vurulduğunu ise ?şov yapıyor' denmemesi için kimseye söylemez. Çukurlu'nun bir diğer anısı ise Silivri'de bir sendika toplantısında yaşanmış. Konuşmasını tamamlayıp kürsüden inerken merdivenin azizliğine uğrayan Demirel, dengesini kaybeder. Ünlü siyasetçinin yüzüstü düşeceğini anlayan Çukurlu, kendini Demirel'in düşeceğini tahmin ettiği yere atar. Ne ünlü siyasetçi zarar görür ne de kendisi. Hareketi dünya koruma literatürüne ?yumuşak müdahale' diye geçer. İşine verdiği önem ve başarısı sebebiyle Amerika'da eğitim vermesi için teklif alır. Çukurlu'ya göre şu anda üst düzey yetkililerin korunmasında tam bir curcuna yaşanıyor. Özel güvenlik, jandarma, polis ve korumaların bir kişiyi aynı anda çembere almasını anlayamadığını belirten Çukurlu, gelişmiş ülkelerde siyasilerin korunmalarının özel bir merkezde yönetildiğini söylüyor. Çukurlu'ya göre devlet adamlarını korumak için özel eğitim alınmalı. Korumanın 200 metreden suikastçıyı tanıması gerektiğine işaret eden Çukurlu, sezgilerin büyük önem taşıdığını kaydediyor. Kendi ekibinin, Demirel'in Köşk'ten inmesinin ardından görevden alındığını vurgulayan Çukurlu, dünyanın ünlü siyasilerini koruyan kişilere verilen KET (Karşı Saldırı Eğitimi) dersleri almış 26 kişinin, alakası olmayan birimlere dağıtıldığını ifade ediyor. Çukurlu'ya göre ekibin dağıtılmasının sebebi kıskançlık.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber