Mardin'de esersiz sergi açılışı

Avustralya Büyükelçiliği'nce Mardin'de açılan "Mesajınız Var."

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kentsel Avustralya'da Yerli Kimliği" sergisi için Kahire'den gönderilen eserler Mardin'e ulaşmayınca eserler slaytlarla izletildi.

Avustralya Büyükelçiliği'nce düzenlenen "Mesajınız Var. Kentsel Avustralya'da Yerli Kimliği" sergisi, Mardin Valiliği Konak Galeri'de düzenlenen törenle açıldı. Ancak 11 gün önce Kahire'den gönderilen serginin eserleri Mardin'e ulaşmayanınca eserler slaytlar eşliğinde izletildi. Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Ian Biggs, açılışta yaptığı konuşmada, Avustralya'nın farklı kültürlerinin yer aldığı sergiyi Mardin gibi farklı kültürlerin büyük bir uyum içinde yaşadığı bir yerde sergilemek istediklerini, bu nedenle burayı seçtiklerini söyledi. Serginin Mardin'den sonra Ankara'da sanatseverlerin beğenisine sunulacağını kaydeden Biggs, Mardin'de eserlerin yarın sabahtan itibaren 20 gün boyunca sergileneceğini belirtti. Eserlerin 11 günde Kahire'den Mardin'e ulaştırılamadığını aktaran Biggs, "Her diplomat böyle anekdotlar biriktirir. Bu sergi de benim için bir anekdot oldu. Bu serginin 11 günde Kahire'den Mardin'e nasıl geldiğini anımsayacağım. Dolayısıyla bu akşam eserlerin slayt şovu ile harika bir galeride açacağız" dedi.

Sergide 11 yerli sanatçının eserlerinin sergileneceğini belirten Biggs, "Serginin adı 'Mesajınız Var'. Bu modern Avustralya'da şehirlerde yerli kültürün, yerli halkın yaşadığı deneyimleri anlatan bir sergi. Bu eserler kolay olmamış. Halkın yaşadığı zorluklar, kente uyumları sırasında karşılaştıkları problemler, hatta duydukları öfkeyi göreceksiniz. Avustralya'nın 23 milyon nüfusu var. Bu 23 milyon nüfusun yarım milyonu yerli kültüründen gelen kişilerden oluşuyor. Yani çok baskın bir nüfus değil aslında. Bu kültürden olan insanların uzun yıllar boyunca kimlikleri asimile edilmiş, mallarına el konulmuş ve bundan kaynaklanan öfkeyi göreceksiniz eserlerde. Aynı zamanda eserlerde olumlu bakış açısını da göreceksiniz" şeklinde konuştu.

Vali Turhan Ayvaz ise, resimlerin Kahire'den geldiği için açılışa yetişemediğini, yarın bu eserlerin herkes tarafından gezilebileceğini bildirdi. Ayvaz, Büyükelçi Biggs'e Mardinli sanatçıların kendisi için hazırladığı tabloyu hediye etti. - MARDİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber