Vicdani retçiye destek veren arkadaşları 3 yıl hapis istemiyle yargılanıyor

Eskişehir'de vicdani retçi Enver Aydemir'in askeri mahkemedeki duruşmasında "Herkes bebek doğar" "Enver Aydemir serbest bırakılsın" şeklinde slogan attıkları gerekçesiyle haklarında 9 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 4 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dini inancı gereği askerlik yapmayı reddeden Enver Aydemir, 2007 yılının Temmuz ayında İzmit'teki evinden alınarak Bilecik'teki 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürüldü. Tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderilen vicdani retçi, 2007 Ekim'inde askeri mahkeme tarafından tahliye edildi ve iki gün içinde askeri birliğine teslim olması söylendi. Ancak Aydemir teslim olmadı. 24 Aralık 2009'da İstanbul'da asker firarisi olduğu gerekçesiyle yakalandı ve hakkında askeri mahkemede firar suçundan dava açıldı. Aydemir'e, daha sonra Eskişehir'deki 1. Hava Kuvvet Komutanlığı içerisindeki askeri mahkemece firar suçundan 10 ay hapis cezası verildi. Hapiste kaldığı süre dikkate alınarak serbest bırakılan vicdani retçi Aydemir, askerlik görevi için Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na teslim edildi.

Bu süreçte Aydemir'i desteklemek için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve aktivistler tarafından destek eylemleri ve yürüyüşleri yapıldı. Bu eylem ve yürüyüşlerde, "Herkes bebek doğar", "Biz askere fındığa gideriz" ve " Enver Aydemir serbest bırakılsın" şeklinde sloganlar atıldığı ve pankartlar açıldığı gerekçesiyle geçen yıl Halil Savda, tiyatrocu Mehmet Atak, Ahmet Aydemir ve Fatih Tezcan hakkında Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yaklaşık 1.5 yıl önce 'askerlikten soğutmak' suçundan haklarında 9 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sanıklar, bugün 7. kez hakim karşısına çıktı. İnsan Hakları Derneği (İHD) eski genel başkanı Avukat Hüsnü Öndül de davayı izleyici olarak takip etti.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanıklardan tiyatrocu Mehmet Atak, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi ve davayla ilgili artık bir kararın verilmesini istedi. Atak, ardından 8 sayfadan oluşan ifadesini mahkemeye yazılı olarak sundu.

Davanın avukatlarından Senem Doğanoğlu ve Esra Başbakkal Kara, müvekkillerinin suç işlediğine, slogan attığına dair bir delil ve bulgu olmadığını belirterek bu nedenle sanıkların beraatlarını istedi. "Herkes bebek doğar" şeklindeki sloganın herkesçe bilinen ve suç unsuru taşımayan doğal bir slogan olduğunu belirten avukat Doğanoğlu ve Kara, davanın Milli Savunma Bakanlığı'nın konusu olmadığını ve bu nedenle Milli Savunma Bakanlığı'na bir önceki duruşmada çıkarılan davetiyenin geri alınmasını ve davanın artık bir an önce sonuca bağlanmasını talep etti.

Duruşma eksik evrakların tamamlanması için 6 Aralık 2012 tarihine ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber