Rahvan atlar bin yıllık gelenek için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ?Rahvan Atları Koşusu' sayesinde ecdat yadigarı bir gelenek yaşatılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yunuseli'nde gerçekleştirilen Rahvan Atlar Koşusu'na Bursa'nın yanı sıra çevre il ve ilçelerden de çok sayıda rahvan at katıldı. ?Baş', ?Başaltı', ?Büyük Orta', ?Küçük Orta', ?Deste', ?Dörtlü Tay', ?Üçlü Tay', ?İkili Tay', ?Arap Doludizgin', ?Yerli Doludizgin' ve ?İthal Rahvan' branşlarında yapılan yarışlar gün boyu renkli görüntülere sahne oldu. Tüm yarışmacıların katıldığı şeref koşusu ile başlayan koşular, adeta izleyicilerin nefeslerini kesti.

?BİZ BU ATLARLA ZAFERDEN ZAFERE KOŞMUŞUZ?

Rahvan Atçılar İl Temsilcisi İhsan Gür, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katkıları sayesinde bu geleneğin ecdada yakışır bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Dünyada atlara ilk eyeri vuranların Türkler olduğuna dikkat çeken Gür, şöyle konuştu: ?Biz bu atlarla yıllarca kıtadan kıtaya at koşturmuşuz. At ve insan özdeşleşmiş, Türkler bu atlarla zaferden zafere koşmuştur. Günümüzde de bu insanlar bunu bir spor olarak yaşatıyor. Bundan önce köylerde, düğün, su yarışları şeklinde organize ediyorduk. Sağ olsun Recep Altepe Osmangazi Belediye olduktan sonra Bursa genelinde bunu organize etmeye başladık. Şimdi Osmangazi, Büyükşehir ve Nilüfer Belediyeleri adına bu yarışlar düzenleniyor.?

?150 RAHVAN AT YARIŞIYOR?

Yarışların 11 dalda yapıldığını ifade eden Gür, ?Bursa bu konuda artık bir numaradır. 100'ün üzerinde rahvan atımız var. Edemiş'ten İzmir'den, Alanya'dan, Antalya'dan, Balıkesir'den, İzmit'ten atlarımız geldi. Çok iyi bir sayıya ulaştık. 150 rahvan at yarışıyor.? diye konuştu.

Dereceye giren at sahipleri katılım sertifikası ve bin 500 TL ile 10 bin TL arasında değişen para ile ödüllendirildi. Dereceye giren yarışçılara ödüllerini Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber