Uzun süre ayakta kalan hamile kadınlarda düşük riski

Uzun süre ayakta çalışan gebelerin bebeklerinde düşük doğumun sık görüldüğü bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Başak Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, 35 haftanın altındaki sürede meydana gelen doğumların "erken doğum" olarak tanımlandığını belirtti.

"Erken doğumlarda akciğerin gelişmemesine bağlı olarak, akciğer yetmezliği, gözün iyi gelişmemesine bağlı olarak göz hastalıklarının ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, "Sağlık dünyasının en önemli amaçlarından birisi erken doğumları engellemek. Çünkü erken doğumları engellemek yeni doğanların ölüm sayısını ciddi oranda düşürecektir" dedi.

Yıldırım, erken doğumları engellemek için çeşitli çalışmaların yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Erken doğumu engellemede yatak istirahati bir çözüm değil. Hiç bir çalışmada erken doğumların yatak istirahatiyle engellendiğine dair bir sonuç yok. Ama gebelerin uzun süre ayakta durması rahme giden kanlanma oranını yüzde 75'e kadar azaltıyor. Bu azalma bebeğin beslenmesini bozabiliyor. Onun için uzun süre ayakta durmakta gebeler için uygun bir yöntem değil. Ayakta çalışan ve ağır işlerle uğraşan kişilerde erken doğum riski yüksek. Yatak istirahatinin çözüm olmamasına rağmen uzun süre ayakta çalışan gebelerin bebeklerinde düşük doğum sık görülüyor. Onun için gebelere gün içinde dinlenmelerini tavsiye ediyoruz. Bebeğin hareketlerinin yavaşlaması annenin yorulduğu anlamına gelir. Böyle durumlarda annenin dinlenmesi gerekiyor."

Muhabir: Mustafa Çiftçi / Tolga Albay

Yayıncı: Ufuk Kırabalı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber