Yeşil kart sahipleri eylülde 10 milyon kişiye yaklaştı

Haber Giriş : 17 Eylül 2005 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

18 Temmuz tarihi itibariyle 9 milyon 347 bin 159 olan yeşil kartlı sayısının, 6 Eylül tarihinde 9 milyon 843 bin 271'e ulaştığı belirtildi. 449 bin 610 kişiyle Diyarbakır en fazla yeşil kartlının bulunduğu şehir.

Ülke genelindeki yeşil kartlı kişi sayısı son 2 ayda 500 bin artış göstererek 10 milyon kişiye yaklaştı. 18 Temmuz tarihi itibariyle 9 milyon 347 bin 159 olan yeşil kartlı sayısının, 6 Eylül tarihinde 9 milyon 843 bin 271'e ulaştığı belirtildi. 1 Mart-18 Temmuz tarihleri arasında ülke genelindeki yeşil kartlı kişi sayısı 3 milyondan fazla artarak büyük bir patlama göstermiş; yetkililer, yaşanan artışta yerel yönetimlerin siyasal kaygılarının yanı sıra hükümetin 3 Ocak itibariyle yürürlüğe soktuğu yeşil kartlı hastaların ayakta muayene ve tedavileriyle ilgili olarak reçetelerindeki ilaçları tüm eczanelerden almasına yönelik düzenlemenin etkili olduğunu belirtmişlerdi.
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; 6 Eylül itibariyle yeşil kartlı kişi sayısının en yüksek olduğu il, 482 bin 155 kişiyle Temmuz ayında olduğu gibi yine Diyarbakır oldu. Diyarbakır'ı 449 bin 610 yeşil kartlı kişi sayısıyla Van, 383 bin 900 kişiyle de Şanlıurfa takip etti. Dördüncü sırada yer alan İstanbul'da ise bu rakam 368 bin 930 olarak kaydedildi. Bu iller arasında 2 ayda kartlı kişi sayısında 34 binin üzerinde bir artış gözlenen Şanlıurfa dikkat çekti. Yeşil kartlı sayısının nüfusuna oranı en yüksek iller arasında da birinci değişmedi ve Bingöl yüzde 56 oranıyla ilk sırada yer aldı. Hakkari yüzde 48, Siirt ise yüzde 46 ile Bingöl'ü izledi.

"Kartı hak sahibi almıyor"
Temmuz ayında yeşil kart rakamlarında yüksek artışın gerçekleştiği Gaziantep'in Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yeşil kart uygulamasının sağlıklı işlemediğini belirterek, "Kartı gerçekten ihtiyacı olanın aldığına inanmıyorum" demişti. Kendisi de tıp doktoru olan Güzelbey, yıllardır yeşil kart uygulamasının karşısında olduğunu ifade ederek, "Acaba gerçekten hak sahibi mi alıyor, yoksa değişik nedenlerle mi veriliyor. O konuda hep şüpheler var. Örneğin; adamın kıytırık bir arsası var, bu nedenle kart alamıyor. Ancak ihtiyacı da var. Ben baştan beri bu uygulamaya farklı bakıyorum. Bu sistemin yeniden düzenlenmesi, değerlendirilmesi gerek. Dönemin Bakanı'nın (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Yaşar Okuyan'ı kastediyor) bir sözü var; (Yeşil Mercedesli, Yeşil Kartlı) diye. Kişi gerçekten tedaviye muhtaçsa tedavinin ilgili mercii tarafından ücretsiz olarak yapılması gerek. Yeşil kartlı nüfus, sosyal güvenlik güvencesi kapsamına alınmalı" diye konuşmuştu.

regerans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber