Kars'ta kazlar kesime hazır

Kars mutfağının vaz geçilmezlerinden olan 'Kaz'lar kesime hazır hale geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir yıl boyunca bin bir eziyetle yetiştirilen Kazlar'ın çifti 180 TL.'den alıcı buluyor. Kars Geçit Köyü'nde kaz yetiştiriciliği yapan Adil Yılmaz, kazlarının artık kesilecek duruma geldiğini belirtti.

Kazlar yere kar düştükten sonra kesildiğine dikkat çeken Yılmaz; "Kars denilince akla kaz geliyor. Özellikle kışın mutfakların vaz geçilmezi olan kazın yere kar düştükten sonra kesilmesi gerekiyor. Kaz kar yemeden kesilmez. Çünkü kar yiyen kaz daha lezzetli oluyor" dedi.

Besledikleri kazları oğlu ile birlikte Geçit Köyü'nden geçen Kars Çayı'na getiren Adil Yılmaz, burada kazlarını hem otarıyor, hem de kazların suya girerek yıkanmasını sağlıyor.

Kars'ta, geçtiğimiz yıl kazlar 40-50 TL. arasında satılırken bu yıl fiyatları 70-00 TL.'ye kadar yükseldi. Kaz fiyatlarının yüksek olmasına rağmen geleneksel yemeklerde kullanılan kaz, vatandaşlar tarafından oldukça rağbet görüyor.

Kars ve ilçelerinde yaygın olarak beslenen kazlar, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük illerden alıcı buluyor.

Öte yandan, kazlar sonbaharda bir aylık süre zarfında besi olgunluğu sağlandıktan sonra kar yağması ve kazın kar yemesinden sonra kesimi yapılıyor. Kesilerek kurtulan kazların büyük çoğunluğunu Kars dışına satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber