Mavi Marmara davası Van'da başladı

Kamuoyunda "Mavi Marmara" olayı olarak bilinen ve 9 kişinin ölümü, yaklaşık 50 kişinin yaralanmasıyla ilgili İsrail aleyhine açılan davanın bir ayağı da Van'da görülmeye başlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ambargo altındaki Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek amacıyla yaklaşık 600 aktivist ile yola çıkan Mavi Marmara gemisinin Akdeniz açıklarında 30-31 Mayıs 2010 tarihlerinde İsrail askerlerinin saldırısına uğraması sonucu mağdur olanlar, bulundukları illerdeki Ağır Ceza Mahkemeleri'ne ifade vermeye başladı.

Mavi Marmara gemisinde bulunan Van'daki 3 gönüllüden Kemal Çelen, Abdülhalim Almalı ve Mehmet Şakar da İsrail'e açtıkları dava nedeniyle bugün saat 10.20'de Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ifade verdi. Gemi saldırısının Vanlı mağdurlarından Kemal Çelen, ifade vermeden önce yaptığı açıklamada, Mavi Marmara aktivistleri olarak 2 yıl önce Gazze'ye gittiklerinde İsrail'in baskınına uğradıklarını hatırlattı. Bu 2 yıllık süreç içerisinde Türkiye'de bir yargı sürecinin başladığını ifade eden Çelen, ?Bu yargılanma sürecinin bugün Van'da, biz Vanlı aktivistlerin katılımı ile ilk duruşması gerçekleşecek. 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bize bir çağrı pusulası gönderildi. Biz de bunun üzerine adliyeye gelerek yaşanan olayları anlatacağız? dedi.

Ana davanın 6 Kasım 2012 tarihinde İstanbul'da görüleceğini ancak sembolik de olsa açılan bu davanın kendileri için önem arz ettiğini ifade eden Abdülhalim Almalı ise, bu davalardan beklentilerinin olaya sebebiyet veren İsrail'in o günkü yöneticilerinin ve baskına katılan askerlerin yargılanması olduğunu belirtti. Almalı, "İnsanlığın vicdanında mahkum edilmiş bu insanların hukukun önünde de mahkum edilmesi gerekir. Bu olay İsrail için büyük bir ders olmalı ve yüreği yanan insanlarımızın yüreğini rahatlatacak bir sonuç çıkmalıdır" dedi.

Aktivistler, yaptıkları açıklama sonrası duruşmaya katılmak üzere adliyeye gitti. İllerdeki tüm mağdurların ifadeleri alındıktan sonra, 6 Kasım 2012 günü İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tüm mağdurların katılımı ile duruşma yapılacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber