TOKİ'nin % 20 indirimli ödeme fırsatı başladı

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ), önceki yıllarda teslim ettiği konutların sahiplerine, borçlarını peşin ödeyip tapularını hemen almaları için açtığı kampanya bugün başladı. 19 Ekim'e kadar sürecek kampanya kapsamında, yaklaşık 14 bin konut sahibi, ilgili bankalara başvurarak, borcunu yüzde 20 indirimle kapatabilecekler. Vatandaşlar böylece 14-15 yıllık vade için konutlarına konulan ipoteğin de kaldırılmasını sağlayacak. TOKİ ipoteği, konutun üçüncü şahıslara devrine imkan vermediği için mevcut durumda satışlar sadece noter sözleşmesi ile yapılıyordu. Konut sahibi borçlu görünüyordu.

> Kredi de alabilecek
Parası olmayan vatandaş ise ilgili 3 bankadan konut kredisi kullanarak indirimli borç kapatma kampanyasından faydalanabilecek. Konut kredilerinin faizleri düştüğü ve vadeleri uzadığı için kredi kullanan vatandaşlar, bir taraftan TOKİ'ye borcunu yüzde 20 indirimle kapatırken, bir taraftan da sabit taksitlerle, borucunu daha uzun vadelerle ödeme imkanına kavuşacak. Mevcut durumda TOKİ, konut taksitlerini, ocak ve temmuz aylarında enflasyon veya memur maaş artışlarını dikkate alarak artırıyor. Bu nedenle borç taksitleri 6 ayda bir yükseliyor. Bankalar daha uzun vadeli kredi verdiği için taksitler daha düşük tutulabiliyor ve ödemeler sabit kalıyor. Bankalardan konut kredisi kullanacak vatandaşların, taksitlerini 500 YTL'den 300-400 YTL'ye düşürebileceği kaydediliyor.

> Enflasyonun 2 katı indirim
Yıllık enflasyonun yüzde 10'un altına indiğine işaret eden yetkililer, vatandaşlara borçlarını ödemeleri için önemli bir avantaj sunduklarını vurguladılar. Söz konusu projeler kapsamında 14 bin konut bulunduğu, bu konutlar dolayısıyla Ocak-2005 itibariyle TOKİ'nin 400 milyon YTL alacağı olduğu belirtilirken, indirimli borç kapatma kampanyası ile TOKİ'nin kasasına 200 milyon YTL kaynak girişi beklendiği kaydedildi. TOKİ vatandaşa 10-15 yıl vade ile konut satarken, müteahhitlere ödemeyi 1.5 yılda tamamlıyor. Bu kampanya ile TOKİ'nin kısa vadeli kaynak ihtiyacı da karşılanmış olacak.

> Kimler faydalanacak?
Kampanya kapsamında, Ankara Eryaman 5. etap, Bilkent, Ümitkent, Samsun Kurupelit, Kars, Kars 2. etap, Bozcaada, Gökçeada, Şanlıurfa, Erzincan, İzmir-Mavişehir, İstanbul-Bahçeşehir, Ataşehir, Sinanoba, Mimaroba, Bizimkent, Gebze-Mutlukent, Emlakkent projelerindeki konut sahipleri, Ziraat Bankası'na, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, İzmit-Yahyakaptan projelerindeki konut sahipleri Vakıflar Bankası'na, İstanbul-Halkalı 3. etap projesindeki konut sahipleri Halk Bankası'na başvurarak, borçlarını yüzde 20 indirimle kapatabilecek veya bunun için kredi kullanabilecekler.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber