Kayıt parası çirkinliğine son örnek

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de bir lisede okul yönetimi parasını ödeyen öğrencileri yeni sıralara oturturken bir öğrenci, ailesi para ödemediği gerekçesiyle sınıfın en arkasındaki tahta sırada oturtuldu.

İstanbul'da Gazi mahallesindeki Gazi İlköğretim Okulu'nda kayıtta bağış yapmayan ailelerin çocuklarının ayrı sınıflarda toplanmasıyla ilgili tartışma sürerken benzer bir olay da İzmir'de yaşandı.

Efe Erim Özışık, geçtiğimiz yıl yüksek puan ortalamasıyla süper lise olan Güzelbahçe'deki Cengiz Topel Lisesi'ne kayıt yaptırdı. Kayıt sırasında 100 milyon lira bağış yapan Özışık çifti, okullar açıldıktan birkaç gün sonra Efe'nin bulunduğu sınıfın donanımın değiştirileceğini öğrendi.

Sınıfa, öğrenci masası, sandalyesinin yanısıra teknolojik donanım da koyulacağı belirtilirken, öğrenci başına 97 milyon lira istendi. Özışık çifti de kayıtta bu değişiklikler için para toplandığını, istenilen paranın yaptıkları bağıştan karşılanmasını istedi.

30 kişilik sınıfta klasik sıralar kaldırıldı, yerine mobilyalı masa ve sandalyeler getirildi. Özışık çifti ısrarlı taleplere karşın istenilen parayı ödemedi. Efe yeni donatılmış sınıfta eğitim gördü.

Ancak öğretim yılı sonuna kadar çocuğunun sürekli para konusunda rahatsız ve huzursuz edildiğini belirten baba Ahmet Özışık, "bu sorunu Milli Eğitim Müdürlüğü'ne iletmek istedim. Müdür şikayet edeceğimizi duymuş, aradı vazgeçtik. Ama bu yıl okullar açıldığında maalesef aynı zihniyetin devam ettiğini gördük. Okulun ilk günü oğlumuza eski sıralardan vermişler. Hatta öğrenciler idarecilere bu sıranın neden farklı olduğunu sorduğunda, `Efe parasını ödemedi, o yüzden bu sırada okuyacak' denilmiş" dedi.

Okul Müdürü aileyi suçladı

Aileyi suçlayan Okul Müdürü Mürsel Oğuz ise mimar ve mühendis olan anne-babanın parayı verecek durumdayken para ödemeyerek çocuklarını zor durumda bıraktığını belirtti. Okul Müdürü, "veli ödemedi biz de öğrenciyi devletin verdiği tertemiz sıraya oturttuk" diye konuştu.

Oğuz, "biz çocuğun mağdur olmasını istemedik, ama işi başka boyuta taşıdılar. Verecek durumdayken vermediler. Hatta onlara zor durumdaysanız, biz size yardım edelim dedim. Ona da 'hayır' dediler. Bir sene zaten bedava oturdular. Onlar anne baba olarak buraya kadar hata yapmışlar. Çocuklarını düşünmemişler, paralarına kıyamamışlar" dedi.

Benzer bir olay da İstanbul'da yaşanmıştı

Bu olayın benzeri geçtiğimiz hafta da İstanbul'da yaşanmıştı. İstanbul Gazi mahallesindeki Gazi İlköğretim Okulu'nda, okula bağış yapmayan ailelerin çocukları ayrı bir sınıfta toplanmıştı.

Sürgünü andıran uygulama, okulun istediği parayı vermemekte ısrar eden bir baba tarafından ortaya çıkarılmıştı. İddianın sahibi baba Özcan Sancar, okul müdürüyle arasında geçen şaşırtıcı konuşmayı da kameraya kaydetmişti.

Okul müdürünün veliye bağış parasını vermemesi durumunda, "çocuğunuzu iyi sınıfa yazdırmam, sadece okuma yazma öğrenir, okula öylesine gider gelir" şeklindeki sözleri de televizyonlarda yayınlanmıştı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber