Van köylerinde yıkılan evler EYY modeli ile yeniden yapılıyor

Van depreminde evleri yıkılanlar TOKİ ve Evine Yapana Yardım (EYY) modeliyle yeni evlerine kavuşuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da şehir merkezindeki evler TOKİ aracılığı ile yenilenirken, kırsal alanda ise EYY modeliyle yıkılan evlerin yerine yenileri yapılıyor. Van Valisi Münir Karaloğlu, il genelinde 9 bin 400 EYY modeli hak sahibi bulunduğunu, bunlardan 2 bin 900'ünün kendi evini yaptığını söyledi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, depremde evleri ağır hasar gören Otluca, Özkaynak, Yumrutepe ve Topaktaş köylerinde TOKİ ve EYY modeliyle yapılan konut inşaatlarda incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu, gördüğü eksikliklerle ilgili müteahhit ve müşavir firma yetkililerine uyarılarda bulundu. Vatandaşların sıkıntılarını da dinleyen Karaloğlu, kendisine ikram edilen çayı içerek sohbet etti. Deprem sonrası devletin yaptığı yardımlardan dolayı vatandaşların memnuniyetiyle karşılaşan Karaloğlu, devletin her zaman vatandaşın yanında olduğu mesajını yineledi.

Otluca köyünde EYY modeli ile yapılan inşaatları gezen Karaloğlu, gazetecilere deprem sonrası yapılan konutlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Şehir merkezlerinde TOKİ eliyle 17 bin 471 konut yapıldığını anımsatan Karaloğlu, yapımı tamamlanan konutların son kurasının 6 Ekim Cumartesi günü çekileceğini kaydetti. Köylerde ise Evini Yapana Yardım (EYY) metodu ile vatandaşa kredi sağlanarak yapıldığını kaydeden Karaloğlu, ?EYY modeli ile köylerde evini yapan vatandaşa 40 bin, ahırı için ise 15 bin lira kredi veriyoruz. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve AFAD'ın belirlemiş olduğu müşavir firma ile evlerin kalite kontrolünü de gerçekleştiriyoruz. EYY modeli ile yapılan konutlarda artık kalite de artmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın teknik elemanlarının ifadesine göre de eski EYY modeli ile yapılan evlerde ?yüzde 200 kalite artışı' olduğunu söylüyorlar.? dedi.

KÖY EVLERİNE KALORİFER VE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ

Vatandaşa 6 ayrı proje sunduklarını, bunların 100 metre kareden başlayıp 130-145 metre kareye kadar çıkan farklı projeler olduğunu bildiren Vali Karaloğlu, şöyle konuştu; ?Biz 100 metrekarenin maliyetine göre krediyi veriyoruz. Ama vatandaşımız kendisi de kaynak ilave ederek daha büyük köy evleri de yapabiliyor. Gezdiğimiz iki evden birisi 125 metre kare, bir diğeri ise 135 metre kareydi. Gerçekten güneş enerjisi ve kalorifer sistemiyle ev değil de adeta köy konağına bürünmüş. Kaliteleri de fena değil. Müteahhitlerimiz de denetimlerden sonra daha dikkatliler. Onlara da 'teşekkür' ediyorum. Şuanda 2 bin 900'e yakın EYY modeli ile yapılan evlerin inşaatı devam ediyor. Bunların bir kısmının su basamakları biten, çatısı bırakılanlar var. Ama bizim köylerde 9 bin 400 hak sahibimiz mevcut. Vatandaşımız kendisi müteahhidini bulacak veya kendisi yapacak. Biz kredisini vereceğiz. Kredi ödemelerinde herhangi bir sorun yok. Vatandaşımız evini yaptıkça, biz kontrolünü yaptıkça para ödemesine devam ediyoruz. Ödemelerde herhangi bir sorun yok. Şuanda devam eden inşaatlarımız gayet iyi gidiyor. İnşallah büyük bir çoğunluğu da kış gelmeden önce tamamlanır ve vatandaşlarımız kışı yeni evlerinde geçirirler.?

Vali Karaloğlu, Otluca köyündeki incelemelerinin ardından depremde evleri en fazla hasar gören Özkaynak köyünde TOKİ tarafından yapılarak tamamlanan konutları da gezdi. Çevre düzenlemesi ve kaldırım çalışmalarının yapıldığı Özkaynak köyünün yeni yerleşim alanını gezen Karaloğlu, vatandaşların yeni konutlarına taşınmalarından sonra eski köy yerleşim alanının iş makineleriyle yıkılarak, yerine meyve ağaçlarının dikilmesi önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber