Hazine Müsteşarlığı bilişim sisteminde ilk kez inceleme yapan Sayıştay denetçileri, Hazine tarafından açıklanan çok sayıda rakam, cetvel ve raporun tartışılır olduğunu ortaya çıkardı.

Haber Giriş : 22 Ekim 2003 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine Müsteşarlığı bilişim sisteminde ilk kez inceleme yapan Sayıştay denetçileri, Hazine tarafından açıklanan çok sayıda rakam, cetvel ve raporun tartışılır olduğunu ortaya çıkardı.

Hazine Müsteşarlığı bilişim sisteminde ilk kez inceleme yapan Sayıştay denetçileri, Hazine tarafından açıklanan çok sayıda rakam, cetvel ve raporun tartışılır olduğunu ortaya çıkardı. Hazine İşlemleri Özel Raporunda ise Hazine tarafından kullanılan çok sayıda hesaba uygunluk verilmedi.

Sayıştay Başkanlığı tarafından önümüzdeki günlerde TBMM'de sunulacak raporlardan ilki 2002 yılı Hazine işlemleri raporu oldu.

BÜTÇE AÇIĞI AZ GÖSTERİLDİ
Raporda, TBMM tarafından hiçbir şekilde izlenemeyen kayıtdışı bütce işlemleri sonucunda bütce açığının olduğundan az gösterildiği ve bütçe borçlanma işlemlerinin bir kısmının hiç gösterilmediği belirtildi.

BÜTÇE AÇIĞI 2 KAT
Raporda, 2002 yılı bütçe açığının 34.3 katrilyon lira olarak açıklandığı ancak kayıtdışı işlemlerin dikkate alınması durumunda bu rakamın 64.8 katrilyon lira olarak gerçekleştiğinin tespit edildiği bildirildi.

HAZİNE HESAPLARINA UYGUNLUK YOK
Raporda; Sayıştay Genel Kurulu kararı ile Hazine tarafından kullanılan; 1995-2002 yılları dış borçlar hesabına, 2001-2002 yılları kullanılacak dış krediler hesabına, 2001-2002 kredi anlaşmaları hesabına, 2002 yılı genel ve katma bütçe dışı daire ve kurum borçları hesabına ve 2002 yılı ikrazlar hesabına Sayıştay Genel Kurul Kararı ile uygunluk verilmediği açıklandı

BATIK BANKALARA 32 KATRİLYON KAYNAK
Raporda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunu bünyesine alınan bankalara yaklaşık 32 katrilyon lira kaynak aktarımı yapılmışken bu tutarın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu hesaplarında 17.4 katrilyon lira olarak yansıdığı bildirildi. Bu bankalara aktarılan kamu kaynağının nerelerde ve ne şekilde kullanıldığının bilinmediği ve denetlenmesinde fayda olduğu ifade edildi.

BİLİŞİM SİSTEMLERİ RİSKLİ
Sayıştay tarafından hazırlanan Hazine bilişim sistemleri denetim raporunda ise Hazine tarafından açıklanan ve ekonomiye yön veren çok sayıda rakam, cetvel ve raporun büyük güvenlik zaafları taşıdığı ortaya çıkarıldı.
Raporda ortaya konulan 48 bulgunun yüzde 35'inin yüksek risk oluşturduğu gözlenirken Hazine'nin bu zaafların farkında olduğu belirtildi.

digimedya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber