Çocuğa endeksli vergi sistemi

Haber Giriş : 20 Eylül 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, Türkiye'de de gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi, çalışmayan eşe ve bakmakla yükümlü olunan çocuklara vergi indirimi getirilmesini planlıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarını yeniden yazması için görevlendirilen Vergi Konseyi Başkanlığı, hazırladığı vergi reform raporunda, gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi, çalışmayan eşe ve bakmakla yükümlü olunan çocuklara vergi indirimi getirilmesini istedi.

SOSYAL YARDIM

Vergi Konseyi Başkanlığı,Gelir Vergisi tarifeleri ile ilgili yapılacak düzenlemeler konusunda Bakanlığa bir öneri raporu sundu. Bu öneri benimsenirse, çalışanların, çalışmayan eşleri ve çocukları için 'vergi indirimi' uygulanacak. Ancak, çok çocuğun özendirilmemesi için de, vergi indirimi uygulanacak çocuk sayısı iki ile sınırlandırılacak. Böylece vergi düzenlemeleriyle aile planlamasına katkıda bulunulacak.

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, söz konusu çocuk ve çalışmayan eşe vergi indirimi uygulamasının birçok ülkede yürürlükte olduğunu belirterek, 'OECD ülkeleri arasında, çocuk ve çalışmayan eşe vergi indirimi uygulamayan üç ülkeden birisiyiz. Bu, aynı zamanda sosyal yardımdır' dedi.

ÜCRETTE İYİLEŞTİRME

Uysal, bu tür uygulamanın, Gelir Vergisinin AB ile uyumlu hale getirilmesi için de önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Uysal, Konsey olarak öneriyi Maliye Bakanlığı'na sundukları bilgisini verdi.

Şimdi Vergi Konseyi Başkanlığı'nın sunduğu önerinin maliyet durumu inceleniyor. Eğer, indirim için yeterli kaynak sağlanabilirse, Vergi Konseyi Başkanlığı'nın çocuklara vergi indirimi uygulamaya konulacak. İlk etapta, çalışmayan eş ve çocuk için vergi indirimi uygulaması çalışanlar için düşünülüyor. İlerleyen aşamalarda ise, bu uygulamanın tüm Gelir Vergisi mükelleflerini kapsaması düşünülüyor. Eğer söz konusu, vergi indirimi uygulanırsa, çalışanların ücretlerinden kesilen Gelir Vergisi oranları düşmüş olacak ve çalışanların ücretlerinde ek iyileşmeler sağlanacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber