Mağarada 'peynir nöbeti'

İbrahim Özel - Sivas'ın Zara ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Mehmet Kaleli, yöredeki insanların peynirlerini soğuk havada muhafaza edilmesi için bıraktığı kaya mağaralarında 30 yıldır görev yapıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demirsırık Tepesi'nde bulunan kaya mağaralarının görevlisi Mehmet Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya mağaralarının buzdolabının olmadığı yıllarda yöredeki insanlar tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını söyledi.

Yöre halkının mağaralarda peynir ve benzeri ürünleri muhafaza ettiğini dile getiren Kaleli, "Bu mağaralar kışın çok sıcak, yazın ise çok soğuk oluyor. Buzdolabı yokken insanlar Tödürge küpleri dediğimiz, topraktan yapılan küplere peynir, yağ, turşu, kavurma basarak kaya mağaralarında saklıyorlardı. Şimdi ise o küplerin yerine plastik bidonlara basılan peynirleri burada muhafaza ediyoruz. Buzdolabının çıkmasına rağmen insanlar halen bu mağaralara ilgi gösteriyor. Haziran ayında getirilen peynirleri, Aralık ayına kadar mağaralarda saklıyoruz, kışın da sahiplerine teslim ediyoruz" diye konuştu.

Görevi 30 yıl önce bir başkasından devraldığını belirten Kaleli, mağaraların muhafaza için tercih edilmesinden dolayı da görevini sürdürdüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

"Burada saklanan peynirler normal soğutucularda saklananlardan daha lezzetli oluyor. Rutubetsiz, kuru soğuğu olan bu mağaralar peynir için en güzel yer. Küflenmiş peyniri bile buraya koysanız geriye taptaze olarak alabilirsiniz. Buzdolabının olmadığı yıllarda Zara'daki dondurma üreticileri ve satıcıları, Haziran ve Temmuz aylarında Beydağı'ndan, Kösedağ'dan traktörlerle getirdikleri kar kütlelerini buradaki mağaralarda saklarlardı. Doğal soğuk hava deposu olan mağaralarda yine ürettikleri dondurmaları saklarlardı. Dondurmacılar, el arabalarında mağaralardan çıkardıkları karların içerisinde gün boyu dondurma satarlardı. Ramazan aylarında bu mağaralara su koyarlar, iftara yakın da bu suları evlerine götürürlerdi."

Yüzlerce peynir bidonunu yaz döneminde üç katlı ve odalardan oluşan mağaralarda muhafaza eden 5 çocuk babası ve Bağ-Kur emeklisi Kaleli, peynir sahiplerinden her bir bidon için 10 lira aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber