Başkent'e 120 kilometre mesafede yaşanan eğitim ayıbı...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2005 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent Ankara'ya sadece 120 kilometre mesafede bulunan Haymana İlçesi'ne bağlı Yaprakbayır Köyü'ndeki okula giden öğrenciler, cilt hastalıklarıyla boğuşuyor.

Anne ve babalarının yanı sıra imkansızlıklar içerisinde çalışan öğretmenler de çaresiz. Geçen yıl 130 mevcutlu okulda 128 öğrenci bitlendi. Öğretmenler, bitle mücadeleyle ilgili ilaç temini için yapılan yazışmalardan sonuç alamadı. Tüm kış boyu yakıt sorunu yüzünden paltolarla her gün ders başı yapan öğretmenler, köy halkı ve öğrenciler, ilgililerden ilgi ve hatırlanmayı bekliyor.

İş adamı Uğur Terzioğlu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Beybalta'yı arayarak, yardım talebini iletti. Başkent'teki bir okula yardım götüreceğini zanneden iş adamı Uğur Terzioğlu, Murat Beybalta'nın kimsenin yaşam şartlarına tanık olmadığı, görmediği ve bilmediği köy okullarına yardım götürülme isteğine 'evet' dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Beybalta'nın hayırsever iş adamı Terzioğlu'nu yönlendirdiği susuz köy, dün ilk kez yardım eliyle tanıştı. Mahcup ve umutsuz bakışların yerini alan umut ve hatırlanmanın heyecanıyla bir an olsun değişen gözlerdeki pırıltıyla öğrenciler, geç kalan bu ilgiden de memnun kaldı. Öğrenciler, iş adamı Uğur Terzioğlu'nun getirdiği çikolatalarla ilk kez tanışıp, afiyetle yedi.

130 öğrencinin eğtim - öğretim gördüğü ve yapımı bizzat İl Milli Eğitim Müdürü tarafından yaptırılan okuldaki öğrencilerin içler acısı durumu, iş adamı Terzioğlu'na derinden etkiledi. Lastik ayakkabılarla ve üzerinde okul kıyafeti bulunmayan ve tüm öğrencilerdeki cilt hastalıklarını gören iş adamı Terzioğlu, "Yaptığımız kıyafet yardımının yetersiz olduğunu gördüm. Hiçbir şey dışardan göründüğü gibi değil. Çok etkilendim. Burada köy halkıyla birlikte tüm öğrencilerin sağlık taramasından geçirilmesi lazım ve bunu şahsen ben üstleniyorum" diyerek, tüm iş adamlarını ve sivil toplum kuruluşlarını yardıma çağırdı.

İş adamı Terzioğlu'nu muhtaç köylerdeki okullara yönlendirerek, halkın sevgisini kazandığı gözlenen Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Beybalta, 60 öğrenciye kıyafet yardımını dağıtıp, öğrencilerden okuma sözü aldı. Beybalta, öğrencilerin motivasyonlarını sağlamak için "Bakın bende ayakkabı boyayarak, okudum. Ailemin durumu iyi değildi. Bakın şu anki Bakanımız Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de fakir aile çocuğuydu.

Yatılı okullarda imkansızlıklar içinde okudu. Ama şu an Milli Eğitim'in başında. Bütün bunlar sizi umut ışığı ve azmi olsun" dedi. Okumak isteyen herkese yardım ellerinin açık olduğu sözünü veren Beybalta, iş adamı Terzioğlu'nu Yukarıbayır İlköğretim Okulu'nun hamisi yaptı. İş adamı Terzioğlu, hamiliği kabul ettiğini söyleyerek, okulun ve öğrencilerin bundan sonra tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı sözü verdi.

Bu arada, köy halkı ve öğretmenler, geçen yıl öğrencilerde yapılan taramalarda 130 öğrenciden 128'inde bit çıktığı, bitle mücadeleyle ilgili ilaç temini için yapılan yazışmalardan sonuç alınamadığını söyledi. Köyün en büyük sorunun susuzluk olduğunu belirten öğretmenler, beslenme yetersizliği ve susuzluktan kaynaklı olarak, öğrencilerin cilt hastalığı, egzama ve sıkça görülen burun kanaması gibi hastalıklarla boğuştuklarını belirtti. Fen, matematik ve sınıf öğretmeni konusunda öğretmen ihtiyaçları olduğu öğrenilen okulda, öğrenci yetersizliği nedeniyle 4. ve 5. sınıflarda birleştirilmiş eğitim veriliyor. Köy halkı ise, sadece Ankara İl Milli Eğitim Müdürü'nün kendilerine yardım ettiğini ancak bu yardımın tüm sorunlarını gideremediğini belirterek, devletin yardım elini görmek istediklerini iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber