Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilat yasası ile Başkan'ın beş yıllığına ve bir defalığına göreve getirilmesi öngörülüyor. Din Üst Kurulu oluşturulacak ve başkanı da bu kurul belirleyecek.

Haber Giriş : 23 Ekim 2003 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilat yasası ile Başkan'ın beş yıllığına ve bir defalığına göreve getirilmesi öngörülüyor. Din Üst Kurulu oluşturulacak ve başkanı da bu kurul belirleyecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Ali Bardakoğlu'nun getirilmesiyle birlikte başkanlığın teşkilat yasasında da köklü değişiklikler yapılıyor. Hazırlanan yeni Teşkilat Yasa tasarısında bir dizi yenilikler öngörülüyor. Buna göre Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi beş yıl olacak ve başkan ikinci kez bu göreve getirilemeyecek. Böylece Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yıllarca tek kişinin yapmasının önüne geçilecek.

Diyanet İşleri Başkanı yeni oluşturulacak Din Üst Kurulu tarafından belirlenecek. Hazırlanan tasarıya göre, ilahiyatçılar, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ve il müftülerinden oluşacak 120 kişilik Din Üst Kurulu kurulacak. Kurul, Başkanlık için üç isim belirleyerek, bu isimleri Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu bu isimlerden uygun gördüğü birinin atama kararnamesini Cumhurbaşkanı'na gönderecek. Bu yöntemin, Diyanet İşleri Başkanı'nın siyasi iradeden uzak olması ve yönetimde idari özerklik sağlanması amacıyla benimsendiği belirtildi.

Atamalar sınavla yapılacak

Getirilen yeniliklerden biri de atama ve yükselmelerde yeni kriterlerin belirlenmesi ve bu işlemlerin sınavla yapılması oldu. Diyanet'te atama ve yükselmeler liyakata uygun biçimde gerçekleştirilmeye çalışılacak. Kurumda, üst düzey yöneticilerin en az 10 yıl öğretim üyeliği görevinde bulunması şartı getirildi. Böylece Diyanet'in üst yönetiminde akademisyen ve ilahiyat kökenli kişilerin yeralması sağlanacak.

Diyanet Akademisi yolda

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun özellikle üzerinde durduğu Diyanet akademisinin kurulması çalışmalarına da bu tasarıda yerverildi. Yurtiçi ve yurtdışına yönelik olarak kurulacak Akademi'nin ilk yılında yabancı dil hazırlık eğitimi verilecek. Diyanet Akademisi'nin kurulmasıyla birlikte modern ve çağdaş din adamı yetiştirilmesi hedefleniyor. Akademi kurulduktan sonra şu anda faaliyette olan hizmetiçi eğitim okulları da kaldırılacak.

'Basın doğru yansıtmıyor'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, bazı yayın organlarında kendisiyle ilgili çıkan haberleri yalanladı. "Düşüncelerimiz doğru yansıtılmıyor" diyen Bardakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, projelerini anlatmak için basının Ankara temsilcile- ri ile yaptığı toplantıda konuşulanların bazı gazetelerde doğru yansıtılmadığını kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber