Side'de Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırma çalışmaları tamamlandı

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Antalya Side Antik Kent'te 2 yıldır sürdürdüğü Tüke (Tykhe) Tapınağı'ndaki ayağa kaldırma çalışmalarını tamamladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2012 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Side Antik Kent'te ticari agoranın içinde bulunan ve M.S 2'nci yüzyılın ikinci çeyreğine ait olan Tüke Tapınağı'nın önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Side'ye yapacağı ziyaretle açılarak, kültür turizminin hizmetine sunulacağı belirtildi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, Side Belediyesi'nin katkılarıyla 2 yıldır üzerinde çalıştıkları Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırma çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Side Antik Kent'te Athena ve Apollon Tapınağı bölgesinde ayağa kaldırma ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Alanyalı, Tüke Tapınağı'nın M.S 2'nci yüzyılın ikinci çeyreğine ait olduğunu söyledi.

Bakan Günay'ın, geçtiğimiz aylarda Side'ye yaptığı ziyarette, Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırma çalışmalarını yerinde incelediğini belirten Alanyalı, tapınağın Side'nin dünyada kültür turizminde daha etkin ve güçlü olmasını sağlayacağını kaydetti. Alanyalı, "Tüke Tapınağı'nı, Side Belediyesi'nin katkılarıyla ayağa kaldırdık. Tapınak M.S 2'nci yüzyıla ait. O dönemde, bu tipteki tapınaklar şehrin yaşamasını sağlayan tanrıçalara ithaf ediliyordu." diye konuştu.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Tüke Tapınağı'nın ayağa kaldırılmasının Side'nin kültür, tarih ve arkeoloji turizminde turizm beldesini dünyada ayrıcalıklı hale getireceğini söyledi. Anadolu Üniversitesi'nin, Side Antik Kent'te yaptığı ve yapacağı bütün ayağa kaldırma çalışmalarına destek vereceklerini belirten Uçar, amaçlarının, Side'yi dünya kültür turizminde marka yapmak olduğunu kaydetti. Uçar, tapınağın açılışını, önümüzdeki günlerde Kültür ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın katımıyla yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber