Orman Genel Müdürlüğü yöneticileri, Akkuyu Nükleer Sahası'nı gezdi

Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan, Kadastro ve Mülkiyet Dairesi Daire Başkanı İzzettin Yurtoğlu, Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer ve ilgili şube müdürleri, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapılacağı Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Beldesi'ndeki Akkuyu Sahası'na ziyaret gerçekleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 17:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Uzel tarafından karşılanan heyet, sahayı gören hakim bir noktaya götürüldü. Burada İnşaat Dairesi Müdürü Aleksei Petrov ve Proje Uzmanı Muzaffer Genç tarafından saha ve proje hakkında bilgi verildi. Sahadaki incelemelerin ardından heyet Büyükeceli Toplum Bilgilendirme Merkezi'ne geçti. Merkez Müdürü Eyyüp Lütfi Sarıcı tarafından karşılanan heyete Nükleer Enerji ve Akkuyu NGS projesi ile ilgili detaylı bir sunum yapıldı.

Türkiye'nin diğer ülkelere göre enerji üretim ve tüketimin yetersiz kaldığını belirten Sarıcı, 2 bin 500 kilovat saatten az olan tüketimin en az iki katına çıkartılması gerektiğini anlattı. Türkiye ekonomisinin hızla büyürken hükümetin stratejisinin; 2023 yılına kadar 500 milyar dolara kadar ihracatın artırılması olduğunu anlatan Sarıcı şöyle devam etti: "Kişi başı ortalama 25 bin dolarlık gelir ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyümenin sağlanarak dünyanın en büyük on iktisadi gücü arasına girilmesi. Bu nedenle elektrik sıkıntısını çözmek için yeni santrallerin inşa edilmesini planlamaktadır. Ayrıca, üretimin yüzde 5'inin nükleer güç santrallerinden karşılanması isteniyor." ifadesini kullandı.

Fukuşima kazası sonrasında bile 2011 yılı içerisinde 6 nükleer güç ünitesi işletmeye alınırken, 64 güç ünitesinin inşa halinde olduğuna dikkat çeken Lütfi Sarıcı,"2012 senesinde ise sadece 2 ay içerisinde 2 güç ünitesi daha işletmeye alınmıştır. Dünyada işletmede olan güç ünitelerinin toplam sayısı 435'dir. 31 ülke elektrik ihtiyacını nükleer güç santralinden karşılamaktadır." şeklinde konuştu.

Nükleer enerjinin çevre dostu olduğunu vurgulayan Sarıcı Akkuyu Sahası'nın Türkiye'nin deprem açısından en güvenli bölgesinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber