Mardin Artuklu Üniversitesi çok dilli bir üniversite oluyor

Mardin Artuklu Üniversitesi çok dilli bir üniversite oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, Kurmancî, Zazakî alanlarındaki çabaları yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, "Arapça, Süryanice, Farsça ve hatta en son İbranice dilleriyle ilgili çalışmalara yoğunlaştık.? şeklinde konuştu

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin ?2012-2013 akademik yılı açılış töreni yapıldı. Artuklu Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen törene Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ AKADEMİ HALİNE GELDİ

Törende açılış konuşması yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Serdar Bedii Omay, Artuklu Üniversitesi'nin kurulduğu ilk günden itibaren, ortaya koyduğu esaslı ufkuyla, kendine çizdiği müstakim yol haritasıyla, yeni kurulan üniversitelerden farklı olduğunu hissettirdiğini belirterek, artık varlığını, üretkenliğini ve etkinliğini kabul ettirmiş güçlü bir akademik yapı haline geldiğini söyledi.

ZENGİN KÜLTÜRÜ ÜNİVERSİTE BÜNYESİNDE YAŞATACAĞIZ

Üniversite'nin Kurmancî, Zazakî alanlarındaki çabaları yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Omay, konuşmasına şöyle devam etti: "Ayrıca bu yıl ortaokul ve liselerde seçmeli Kürtçe dersi okutulması gündeme gelince, hem ders kitapları materyalleri geliştirme, hem de öğretici personel ihtiyacını karşılama adına çok büyük işlere imza attı. Bugünlerde de, bu konuda yaşanan bürokratik tıkanmayı aşmakla cebelleştiğimiz zaten herkesin malumu. Yeri gelmişken, inşallah bu çabalarımız bir sonuç verir de; hem bizler, hem de talebelerimiz bir sükût-u hayal yaşamayız. Bu okulumuzda, andığım çalışmalara ilaveten, Arapça, Süryanice, Farsça ve hatta en son İbranice dilleriyle ilgili çalışmalara yoğunlaştık.? şeklinde konuştu

TOPLA TÜFEĞİ KARIŞTIRMADAN DEMOKRASİYE KAVUŞMALIYIZ

Daha sonra kürsüye gelen Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Türkiye'nin demokrasi adına son yıllarda önemli mesafeler kat ettiğini belirterek, Topla tüfeği bombayı karıştırmadan demokrasiye kavuşacaksak fikirlerimizle kavuşmalıyız. Diğer türlü ne olur, tankla topla tüfekle fikirlerimizi hâkim kılarsak, şu olur başkalarının kullandığı bir insan bir toplum olarak piyasaya çıkarız.? dedi

TAM DEMOKRASİYİ ÇATIR ÇATIR ALMAMIZ GEREKİR

Kavgasız gürültüsüz demokrasiye geçiş yapmak için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini savunan Vali Ayvaz : "Avrupa'nın demokrasisine gıpta ile bakıyoruz. Hocalarımız daha iyi biliyor. 20 yüzyılın başlarında Avrupa'da müthiş bir ideologlar savaşı vardı. Avrupa'nın önemli büyük düşünürleri anarşizmi savunuyorlardı. Ama hiçbir zaman kavga ve ihtilallar olmadan Avrupa demokrasiye kavuştu. Onun için tam Demokrasiye kavuştuk diye bir iddiamız yok. Avrupa'da nasıl kavgasız, gürültüsüz fikirleri ile tartışarak tam demokrasiye sahip oldularsa, bizlerde bu şekilde demokrasiye kavuşmamız gerekir. Ülkemiz yeni yeni ancak kendisine geliyor. Yeni yeni batının baskısından ihtilallardan kurtuluyor. Biraz başını kaldırsa hemen boynuna vurulmuş oluyor. Ülkemizin gidişatı iyi durumdadır. Onun için bizde tam demokrasiyi çatır çatır almamız gerekir.?

Ardından Mardin Belediye başkanı Beşir Ayanoğu'da bir konuşma yaparak, Mardin'deki hoşgörü ve zengin kültüründen bahsetti.

Açılış sonunsa Yrd.Doç.Dr Mehmet Sait Toprak tarafından davetlilere açılış dersi olan 'Talmud ve Hadis' konulu kısa bir konuşma yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber