Bakan Yıldız: Kömür santrali kuranlara 30 yıl kömür ücretsiz verilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurulması planlanan kömür santralleri ile ilgili lisansların alıp satıldığı bir ticareti ortadan kaldırmaya yönelik model geliştirdiklerini açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız, " Gerçek yatırımcıya kömür santralleri için 30 yıl kömür vereceğiz. Para almayacağız. Gerçek yatırımcı değilse 6 ay sonra kömür geri alınacak. O nedenle bütün çantacıları, sektördeki bütün kalemlerden silmemiz lazım.? dedi.

Bakan Taner Yıldız, Kayseri'de Gas-Power tarafından düzenlenen 3. Türkiye Enerji Zirvesi'nin birinci özel oturumda soruları yanıtladı. Yıldız, burada yaptığı açıklamada, dünyada kömürden elektrik üretimi ile ilgili güç santrallerin halen önemli bir boyutta olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'deki yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi: ?Türkiye şuana kadar tespit ettiği kömür rezervlerini özellikle taş kömür rezervlerini değerlendirmek azmi ve çabası içindedir. Tufanbeyli'de ve Soma'da yaptığımız ihaleler de yatırımcılarımızın buralara rağbet ettiğini gösteriyor. Yerli kömür bizim çıkarttığımız modelde özellikle yurtdışından gelen yatırımcılarımızın ifade ediyorum. Güven duyacakları ve her zaman destek bulacakları ortam oluşturuyoruz. Kömürü veriyoruz. Kaç yıllığına? Gerçek yatırımcı ise 30 yıllığına. Para alıyor muyuz? Kömür için hayır. Gerçek yatırımcı değilse 6 ay sonra o kömür bizim oluyor. Bütün çantacıları sektörün bütün kalemlerinden silmemiz lazım. Burası legal ticaretin dışında, lisanslarının alıp satıldığı bir ticaret değil. Lisansları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verir. Tekrar onun bir ticaret unsuru olmasına müsaade etmez. Gerçek üretici ne yapmalı. Yatırım sürecinde gerek uluslararası sermayeye yük olmayacak, gerekse yatırımcımızı yıpratmayacak şekilde ürettiği elektrikten pay vermesini sağlayan modeldir. O yüzden biz 2023 hedeflerine kadar Türkiye'de 17- 18 bin MW civarlarında bir kömür santrali olmasını amaçlıyoruz. Bu 25 milyar dolarlık yatırım. Siyasi ve sürdürülebilir istikrarı böyle bir yatırımı cezbetmeye elverişli ve yeterlidir.?

Bakan Yıldız, Türkiye'nin üretim kaynaklarını yerli ve yenilenebilir bir ülke konumunda olduğunu anımsatarak, ?Son 10 yıl içinde özel sektörün kurulu güçlerdeki oranı yüzde 60'lara geldi. Piyasanın liberalleşmesini ve serbest piyasada dolaşacak malı artırmak için çok daha fazla gayrete ihtiyacımız var. Gittiğimiz yön doğru bir yön. Bunun içinde kömürün hala üretimdeki payını koruyor olması önemlidir. Ana omurgayı ortaya koyuyor.? dedi.

Dağıtım ve üretim özelleştirmeleri konusundaki soru üzerine Bakan Yıldız, ?Elektrik dağıtım özelleştirmesinde kamu özel sektörden daha büyük gelişmeler kaydetti. Özel sektör verdiği tekliflerin arkasında duramadı? şeklinde cevap verdi. Yıldız, ?Gerek doğalgaz piyasası gerek enerji piyasası ile ilgili özel ve kamu olmaksızın bir ortam oluşturuyoruz. Bizim doğalgaz ile alakalı dağıtımda Ankara ve İstanbul'u bu sürece dahil ettiğimizde bütün dağıtım işinin özel sektör eliyle olduğunu göreceksiniz. 6 milyar metreküp tamamlandı, kontratları imzalandı. Yılbaşından sonra 4 milyar metreküpün özel sektör ile dağıtılması konusunda Rusya ile görüşeceğiz. Ben şuna inanıyorum ki, rekabetçi bir ortamda daha kaliteli ve daha rahat bir ortamda bunu gerçekleştireceğiz. Özel sektör bize itimat etsin. Biz onları yarı yolda bırakmayız. Bu konuda pilavın taşlarını biz ayıklayacağız ve pilavı birlikte yiyeceğiz. Kanun gereklidir ama yeterli değil. Kanunu değişim kültürü ile doldurmamız lazım. Kanun ile dinamik sektörü kucaklayan kanun ile birlikte bu sektörü kucaklayacaktır.? diye konuştu.

Türkiye'nin bulunduğu bölgenin kritik bir dönemden geçtiğini dile getiren Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Ama enerji diplomasisinin asıl mahareti şimdi daha çok görülecek. Asıl enerji diplomasisi başarısını bu ortamda gösterecektir. Biz bu performansı ekibimiz ile göstereceğiz. Rusya ve Çin ile aynı noktada rejim konusunda olmayabiliriz. İran ile aynı noktada olmayabiliriz. Ama biz enerji sektörünün büyüklüğünü birbirimize olan bağımlılığımızı bu sürecin dışında tutmamız lazım. Karşılıklı kazanımların kaybedilmeyeceğini ve her iki ülkenin de nezaket göstereceğini biliyorum. İran doğalgaz hattında geçtiğimiz günlerde patlama oldu. Ama Rusya Federasyonu gazın miktarını telefon görüşmesi ile artırdı. Aynı işlemi İran da yapardı bize, aynı işlemi Azerbaycan'da Nijerya ve Cezayir'de yapardı. Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını kullandığı bir yapıda. Enerji diplomasisinin hızı bu şekilde artacaktır.?

Bakan Taner Yıldız, Botaş'ın yeniden yapılandırılması konusunda açıklama yaparak, ?BOTAŞ, Türkiye için değil aynı zaman da uluslararası bir aktördür. Görev ayrışması yapılmış büyüyen bir şirket olarak yapılandıracağız. 4 milyar metreküpü müzakerelere açacağız. Önceki 6 milyar metreküp ile alakalı bir sıkıntı olmayacağını tahmin ediyorum. Bütün bunlar Türkiye'nin doğalgaz ile alakalı maliyetlerini 1 milyar dolar civarında azalttı. Türkiye'nin havuzuna giren doğalgaz daha az para ile girmiştir? diye konuştu.

Bakan yıldız, Rusya Federasyonu ile yürüttükleri çalışmaların hızla ilerlediğini dile getirerek, ?Özellikle Japonya'daki gelişme sonrası 88 başlıkla ele aldığımız güvenlik silsilesi var. Sinop'ta zemin etütleri yeniden ele alınacak. Bu özellikle Japonya'daki olayla birlikte kaybettiğimiz bir yılı yapacağımız yeni anlaşma ile telafi etmeyi düşünüyoruz. Bu yıl sonunda belki bir ülke elenecek ama biz üçüncü nükleer santralin de bir nevi müzakerelerini tamamlamış oluyoruz. Bir taşta bir kuş sürüsünü vurabilmemiz lazım. Gerek yeri ve gerek müzakereleri ile alakalı müzakereleri yakaladığımız bir ortam olacak? dedi.

Enerji Zirvesinin birinci özel oturumunda konuşma yapan Türkiye Enerji Zirvesi Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, EWE Enerji A.Ş. Grup Başkanı Williem Schoeber, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı ve Kayseri Valisi Şerif Yılmaz sektörle ilgili bilgiler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber