Ermeni Konferansı Bilgi'de başladı, İnönü yuhalandı

Haber Giriş : 24 Eylül 2005 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 üniversite engelenen Ermeni Konferansı için karara itiraz etti. Komitenin başvurusu üzerine Bilgi Üniversitesi kapılarını açtı

4 ay önce Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in sözleri üzerine ertelenen Ermeni Konferansı, önceki gün toplanmak üzereyken yargı kararıyla durduruldu. AB sürecinde kritik gün olan 3 Ekim öncesi yapılan bu girişim akademik çevreler kadar, hükümet kanadında da rahatsızlık yarattı.

İlk toplantı için "Türk milletini hançerlemek" yorumunu yapan ve AB'nin eleştirilerine hedef olan Adalet Bakanı Çiçek, dünkü krizin çözülmesi için ilk açıklamayı yapanlardan biri oldu. Dün gün boyu, konferans komitesi ve hukukçular arasında 'kritik görüşmeler' yapıldı. Sonunda iptal edilen konferansın Bilgi Üniversitesi'nde yapılacağı duyuruldu. İşte gün boyu tırmanan konferans krizinin notları...

Dava dilekçesinde Bilgi Üniversitesi unutulmuş, karar Sabancı ve Boğaziçi Üniversiteleri için çıkmıştı. Dolayısıyla hazırlık komitesi, iki üniversite için sabah saatlerinde mahkemenin kararına itiraz etti.

Prof. Dr. Halil Berktay "Atıfta bulunulan karar akademik özgürlüğü çiğnemekle kalmamıştır, evrensel açıdan ifade özgürlüğüne de engel olmuştur. Mahkemenin kararı bizim hakkımızda değildir" diyerek konferansın Bilgi Üniversitesi'nde toplanması için başvurduklarını açıkladı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise "Bilgi Üniversitesi açısından bir problem olmaz. Çünkü mahkeme kararı iki üniversite aleyhinedir. Hukuk açısından başka bir yerde yapılmasına bir engel gözükmüyor" diyerek krizin çözülebilmesi için yol gösterdi.

Bilgi Üniversitesi, toplantının kampüslerinde yapılma talebini değerlendirdi. Hazırlık Komitesi'nin 4 saat süren toplantısının ardından açıklama, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur'dan geldi.

Uğur, başvuru üzerine Bilgi Üniversitesi'nin kapılarını konferans için açtıklarını belirterek "İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu olarak, bu gelişmeleri akademik özgürlük bakımından son derece sakıncalı bulmaktayız. Mesele, konferansta dile getirilecek görüşlerin şu ya da bu doğrultuda olmasını çoktan aşmış, doğrudan bilim yapmanın engellenmesinde odaklanmıştır. Bu örneği Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir girişimdir" dedi.

Uğur, mahkeme kararını da "Biz gecen sene 200'e yakın bilimsel toplantı düzenledik. Eğer böyle olursa her konuşmacının doğru konuşmacı olup olmadığını mahkemeler bize sorabilir. Bunun mantığı bu" sözleriyle yorumladı.

Bu haber üzerine, davayı açan Avukat Kemal Kerinçsiz "Yürürtmeyi durdurma kararı kalkmadı. Gerekirse Valiliğe 'toplantıyı dağıtın' diye müracat edeceğiz" dedi.

vatan Ermeni konferansı başladı, İnönü yuhalandı

-"İmparatorluğun çöküş döneminde Osmanlı Ermenileri Konferansı" İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde başladı. Toplantının başlangıcında dinleyici olarak Konferans'a gelen Erdal İnönü dışarıda gösteri yapanlar tarafından yuhalandı.

Oturum başkanlığını Şerif Mardin'in yaptığı konferans saat 9.30'da başladı. Konferansın ilk oturumuna Halil Berktay "Resmi Söylem Ne Diyor", Selim Deringil "Ermeni Medeniyeti ve Arşiv: 'Belgenin Boğazına Sarılmak'" ve Murat Belge "Demokrasi Açısından Ermeni Sorunu" adlı konuşmalarıyla katılacak.

Yoğun güvenlik önlemleri arasında başlayan konferans öncesi bir grup ülkücü ve İşçi Partisi İstanbul İl Temsilciliği üniversitenin dışında protesto eylemi düzenledi.

Hazırlık komitesi üyelerinin söylemlerini protesto eden grup "Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır" pankartı açtı. İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı Erkal Önsel söz konusu konferansın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün dayatmasıyla yapıldığını savundu.

Toplantıya "tarihçilik" görüntüsü verildiğini söyleyen Önsel konferansın tarihle hiçbir alakası olmadığını belirtti. Önsel, "Konferansın temel amacı Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nı mahküm etmek ve milli devlet zeminini yıkmaktır" dedi. Rektörlerin derhal istifa etmesi gerektiğini belirten Önsel, söz konusu konferansın Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'e edilen bir "küfür" olduğunu iddia etti.

"Töre" dergisine mensup bir grup ise üniversitenin etrafındaki yol çitlerine bir dizi pankart astı.

ERDAL İNÖNÜ'YÜ YUHALADILAR

Konferans başlamadan önce saat 9.04 sularında Dolapdere'deki Bilgi Üniversitesi'ne dinleyici olarak gelen Erdal İnönü ülkücüler ve İşçi Partililer tarafından yuhalandı. İnönü koruma önlemleri altında Bilgi Üniversitesi'ne girdi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber