'Özel okullarda ücret düşürme paketi'

Haber Giriş : 24 Eylül 2005 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen: Devlet okulları onca sorunla boğuşurken özel okullara uygulanan kolaylıklar, AKP hükümetinin taraf olduğu kesimi açığa çıkanyor. Türkiye Özel Okullar Birliği: Devlet bizden hizmet satın alsın istiyoruz. Bu sayede devletin üzerindeki bu yük hafifleyecektir.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile veliler, çocuklarının okul masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in hazırladığı 'Özel okullarda ücret düşürme paketi' ile yüzde 8'lik KDV'nin yüzde l 'e düşürülmesini, "Hükümet halkın değil, büyük sermaye gruplarının ve cemaatlerin hükümetidir" diye değerlendirdi. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu ise velilerden alınan KDV'nin tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.

Dinçer, eğitimde fırsat eşitliği olması gerektiğini belirterek "Devlet okulları onca sorunla boğuşurken, özel okullara uygulanan kolaylıklar, AKP hükümetinin taraf olduğu kesimi açığa çıkarmaktadır. Hükümet bu tarz uygulamaları ile devlet okullarını gözden çıkarmaktadır" diye konuştu.

Konuyu "Türkiye'de özel okul fiyattan okullar açısından bakıldığında ucuz veliler açısından Devlet bakILdığında isepahalı" şeklinde yorumlayan, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, "Çocuklarının kaliteli eğitim görmesini isteyen veliler, çocuklarım özel okula gönderiyor. Devlet bizden hizmet satan alsın istiyoruz. Bu sayede devletin üzerindeki bu yük hafifleyecektir" dedi.

ÖĞRETMENLER NE DİYOR?

Derya SEVEN (İlköğretim okulu öğretmeni): Türkiye'de eğitimde büyük eşitsizlik var. Eğitimde meydana gelen boşluk, özel sektörce doldurulmaya çalışılmış, ancak bu durum çözüm getirmemiştir. Öğrenci merkezli dersliklerde eğitim verilmeli.

Murat HANCI (Türkçe öğretmeni): Özel okul ile devlet okulu, doğudaki okullar ile batıdaki okullara benziyor. Doğudaki okulların olanakları batıdaki okullara göre nasıl daha sınırlı ise devlet okullanndaki olanaklar da özel okullara göre daha sınırlı.

GürkanPEKKAN (Felsefe öğretmeni): Nüfus artışı ve göç sebebiyle sınıflarda yaşanan öğrenci sayısındaki artış, eğitimde kalitenin azalmasına ve öğretmen-öğrenci ilişkisinin zayıflamasına neden oluyor.

Nisay DENİZ (Matematik öğretmeni): Eğitimde yaşanan eşitsizlik, şiddetin, işsizliğin en büyük nedeni. Devlet, çocuklara eşit eğitim hizmeti vermediği için aradaki uçurum gitgide büyüyor. Bu uçurum özel okul fiyatlannın da volsacıvor.

 

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber