Vatandaş kendi yoğurdunu yerli maya ile evinde yapacak

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Ankara Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü ortak proje ile yerli yoğurt mayası üretildi. Proje sayesinde vatandaşlar sağlıklı ve güvenilir pastörize süt ile evinde yoğurt yapabilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Projenin tanıtımını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Köy Masasıyla Kendi Yoğurdunu Kendin Yap" projesiyle 30 yıldır ithal edilen yoğurt mayasını AOÇ olarak ürettiklerini söyledi.

Artvin, Aydın ve Çankırı illeri başta olmak üzere köylerden toplanan yoğurtlardan iki yoğurt bakterisi elde edildiğini anlatan Eker, ?Bu bakteriler AOÇ süt fabrikasında endüstriyel olarak kullanılarak geleneksel köy yoğurdu elde edildi. Artık annelerimizin mayaladığı yoğurdun tadını alabileceğimiz yoğurdu bu maya ile yapabileceğiz. Türkiye kendi yoğurt mayasını kendisi üretti ve piyasaya sundu.? diye konuştu. Bu proje için AOÇ'nun 5 kiloluk paketlerde özel inek ve keçi sütü üretimi yaptığını vurgulayan Eker, ?5 kilo inek sütü 10 lira 75 kuruştan, 5 kilo keçi sütü ise 16 liradan satılıyor. Yerli mayamızı da bu sütlerin yanında 65 kuruşa satıyoruz. Vatandaş bu sütü ve mayayı alacak. Evinde pastörize sütü ısıtarak yerli maya ile mayalayacak ve kendi köy yoğurdunu gönül rahatlığı ile hazırlanacak.? Şeklinde konuştu. Eker, AOÇ tarafından üretilen 5 litrelik keçi sütünü mayalayarak ilk yerli üretim mayayla yoğurt yaptı. Ardından daha önce yerli maya ile yapılan yoğurdu basın mensuplarına ikram etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müzesi alanında AOÇ ile Ankara Üniversitesi'nin birlikte geliştirdiği "Köy Masasıyla Kendi Yoğurdunu Kendin Yap" projesini tanıttı. Programa ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Erdal Celal Sumaytaoğlu ve Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan da katıldı. Programın açılışında konuşan Bakan Eker, "Köy Masasıyla Kendi Yoğurdunu Kendin Yap" projesini Ankara Üniversitesi ile ortay yürüttüklerini söyledi. AOÇ'nin bu proje ile yerli mayayı üretip geliştirerek süt endüstrisine Anadolu'nun yerli mayası olarak sunacağını belirten Eker, ?AOÇ bu mayanın patenti ile ilgili gerekli başvuruyu yaptı. Türkiye Atom Enerjisi kurumu Gıda Birimi ile yoğurdun mayasını oluşturan iki bakteri üzerine mutasyon çalışmaları yapılacak uzun vadede bu iki bakterinin korunması ve koleksiyonu yapılacak. Proje ile AOÇ sağlıklı süt ile evde yoğurt yapılmasını sağlayacak. Vatandaş evinde rahatlıkla yoğurdunu yerli maya ile yapabilecek.? diye konuştu.

12 ŞEHİRDE HALKA ÜRÜNLERİNİ SUNUYOR

Atatürk Orman Çiftliği'nin ürün satış ağını geliştirdiğini daha önceleri sadece Ankara'da birkaç şubesi bulunduğunu vurgulayan Eker, ?AOÇ son dönemde yaptığımız yatırım atağı ile İstanbul, İzmir ve Antalya'nında aralarında bulunduğu 12 ilde ürünlerini satıyor. Ayrıca 2 büyük parakende zincir marketle sözleşme yapıldı. Son olarak uluslar arası bir market zinciri ile ulusal boyutta satış sözleşmesi yapıldı ve önümüzdeki günlerde buralarda da AOÇ markalı ürünler ler alacak. AOÇ 2011 yılı ilk 9 ayında 19 milyon 437 bin lira ciro yaptı. Bu rakam buyılın ilk 9 ayında 30 milyon liraya kadar çıktı. Karlılığımızda önemli oranda arttı. Artık AOÇ sektörde referans bir kurum olma hedefinde.? Açıklamasında bulundu.

YOĞURDUN ARDINDAN YERLİ PEYNİR MAYASI DA ÜRETECEĞİZ

AOÇ'nin yoğurdun yanı sıra peynir mayası üretimi ile ilgili de çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Eker şunları söyledi; ? Bu projemizde tamamlandığında Türkiye sadece Anadolu'dan elde ettiği peynir mayası ile süt sanayisinin ihtiyacı olar yerli kaynakla peynir mayası ihtiyacını karşılamış olacak. Atatürk'ün mirasına sahip olduğumuzun bilincindeyiz. Bu mirasa uygun olarak anne sütü kadar temiz ve anne sütü kadar saf ürünlerle AOÇ halkımızın hizmetinde olacak.? Dedi.

ÜRÜN SAYISINI 44'TEN 159'A ÇIKARDI

Atatürk Orman Çiftiliği'nin son yıllarda yaptığı yatırım atağı ile ürettiği ürün sayısının ciddi oranda arttırdığını anlatan Eker sözlerine şöyle devam etti; ?2002 yılında AOÇ ürün gamında 44 çeşit bulunuyordu. Bu rakam yatırımlar sayesinde 2012 yılında 159'a çıkarıldı. Son 10 yılda yapılan ciddi çalışmalar sayesinde ilaveğ olarak 115 çeşit şeni ürün geliştirdik. Diyabetik dondurmadan keçi sütünden üretilen ürünlere kadar 115 çeşit yeni ürünle ürün sayısını 159'a çıkardık?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber